- Rektor er antipalestinsk

Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen mener antipalestinsk holdning fikk rektor Emil Fedida ved Oslo Fotokunstskole til å sensurere datteren Maries bilder.

Ekteparet besøkte i går åpningen i Oslo rådhus, der datteren og 21 andre avgangselever stilte ut sine arbeider.

Også rektor Fedida var til stede, men forlot rådhuset etter å ha holdt en kort åpningstale. Han hilste aldri på eleven hvis bilder fikk ham til å rase og trekke tilbake utstillingskatalogen.

- Politiske motiver

Nå sier Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen at de er overbevist om at det ligger politiske motiver bak sensuren:

- Fedidas bakgrunn er svært relevant. Han er av jødisk herkomst og har vært soldat i den israelske hæren. Vi er overbevist at Maries bilde av kvinnen med palestinaskjerf og «Israel» skrevet på korsryggen med hakekors i stedet for s-en, var utslagsgivende.

Dette bildet, og bildet av mannen med jødekalott som spiller piano for USA, mener ekteparet er den egentlige grunnen til Fedidas raseri.

- Sensurert

- Fedida hadde skjulte motiver. Han grov fram kritikk av samtlige fem bilder og framstilte sensuren som en avgjørelse tatt ut fra estetiske hensyn. Sannheten er at han for lenge siden godkjente bildet av den nakne kvinnen under burkaen, et bilde han nå kaller for pornografisk og latterlig. Han sendte til og med bildet på utstilling til USA. Også det andre puppebildet har rektor konstruert en kritikk av. Og hans innvendinger mot motivet av den pedofile katolske presten. Nei, dette har ingenting med estetikk å gjøre. Vår datter er sensurert på innhold, mener Kristiansen.

- På israelsk side

- Fedida synes å være kraftig engasjert på israelsk side i Palestina-konflikten, legger Løkkeberg til.

I sin åpningstale i går kveld, påpekte rektor Emil Fedida viktigheten av at fotokunstelevene må oppsøke virkeligheten. En viktig del av kritikken mot Marie Kristiansen gjaldt nettopp at hun hadde benyttet fiktive modeller i en fiktiv virkelighet, i stedet for å oppsøke konfliktområdene hun skildrer.

Etter talen hastet Fedida ut, men utenfor besvarte han ekteparet Løkkeberg/Kristiansens kritikk:

- Latterlige bilder

- Min jødiske mor og min erfaring som israelsk soldat har ingenting med dette å gjøre. Marie har iscenesatt en serie latterlige bilder. Jeg aksepterer hennes rett til å stille dem ut, men jeg vil ikke ha dem i katalogen min. Katalogen skal brukes internasjonalt. Der vil jeg ikke ha iscenesatte bilder med falske modeller i falske omgivelser - tatt av en elev som knapt har vært på skolen det siste året. Heller ikke har hun deltatt på skolens reiser til Thailand og Kina.

Fedida får støtte fra forfatteren Erland Kiøsterud, som var til stede på utstillingen:

- Emil driver sin skole i et dypt humanistisk perspektiv. Han mener at elevene skal ut og møte fremmede verdener, og gjøre seg åpne for de bildene de skal ta.

Så haster Emil Fedida bort fra Oslo rådhus. Inne i utstillingslokalet utdyper Terje Kristiansen og Vibeke Løkkeberg sin kritikk av rektoren:

- Signaleffekt

- Når et ungt menneske på 22 år møter så store problemer når hun uttrykker seg, gir det en kraftig signaleffekt som på sikt vil hemme ytringsfriheten. Rektor gikk ut og offentlig henrettet sin egen elev. Til alt hell endte henrettelsen med selvmord, men særlig humanistisk var dette virkelig ikke.

Ekteparet mener at Fedida har ødelagt Oslo Fotokunstskoles legitimitet, og at skolens statlige støtte nå bør bortfalle:

- Det skulle ikke forundre oss om det finnes kraftige motsigelser i lærermiljøet, og at resultatet kan bli at det springer ut en alternativ fotokunstskole i Oslo. Så kan Fedida fortsette sine reiser utenlands. For er det noen som er borte fra skolen, så er det ham, sier Kristiansen og Løkkeberg.

- Hva synes dere om bildene?

- Hun har overført vestlig estetikk til fremmede kulturer ved hjelp av små, men effektive rekvisitter. Jeg liker det, sier far Terje.

- Har slagkraft

- Marie viser at fotografi har slagkraft, mener mor Vibeke.

- Det er bra at unge mennesker som Marie engasjerer seg politisk, sier storesøster og filmskaper Tonje, (29) som selv er klar for Kortfilmfestivalen i Grimstad med sin film «Kjell». Hovedpersonen Marie var strålende fornøyd:

- Jeg har fått masse positiv respons.

NÅDELØSE FORELDRE: Terje Kristiansen og Vibeke Løkkeberg går til voldsomt motangrep mot rektoren som sensurerte bildene til datteren Marie (midten). Til høyre Maries storesøster Tonje. I går kveld åpnet utstillingen til elevene ved Oslo Fotokunstskole.