Folkeopplysningen:

Rektor sa først nei til Folkeopplysningen

Rektor ved Lillestrøm videregående skole svarte først nei til valgprosjektet til NRKs Folkeopplysningen. Fylkesrådmannen mener nå prosjektet burde vært stanset.

SELVKRITIKK: Rektor ved Lillestrøm Videregående Skole, Øivind Sørlie, tar selvkritikk etter bråket rundt deltakelsen i «Folkeopplysningen». Her på hans kontor i 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SELVKRITIKK: Rektor ved Lillestrøm Videregående Skole, Øivind Sørlie, tar selvkritikk etter bråket rundt deltakelsen i «Folkeopplysningen». Her på hans kontor i 2018. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Mandag holdt Koordineringsutvalget i Akershus fylkeskommune et møte der NRKs valgprosjekt i programmet Folkeopplysningen med påvirkning av elever på Lillestrøm videregående skole var et hovedtema.

Aftenposten og Medier24 har begge gått gjennom møtedokumenter der det framgår at Lillestrøm-rektor Øivind Sørlie først sa nei til at skolen skulle delta i prosjektet etter at fylkesadvokaten i Akershus hadde vurdert prosjektet.

Sørlie sier til Dagbladet at de først takket nei for å ta vare på personvernet til de elevene som medvirket i programmet.

- Programmet skulle handle om noe annet det opprinnelig var gitt uttrykk for, og elevene skulle samtykke til det de var med på. Vi ønsket derfor at elevene skulle få mulighet til å trekke seg, også etter at avsløringen ble kjent. Det ble til slutt en del av avtalen.

Feilvurdering

- Tenkte dere på at det kunne påvirke valget med tanke på forhåndsstemming, den gangen?

- Det var det vi ikke gjorde. Det var det som var feilvurderingen her, sier Sørlie.

Fylkesadvokaten frarådet deltakelse og henviste blant annet til personopplysningsloven, krav til skolemiljøet og fylkeskommunens etiske veileder.

NRK argumenterte overfor skolen videre om at prosjektet ville bli gjennomført «i samsvar med presseetiske og rettslige regler, og at det ville skje på en kontrollert og trygg måte». Etter et nytt møte godtok de prosjektet.

- Hvorfor veide NRKs vurderinger tyngre enn advokaten fra fylkeskommunen sitt?

- Det som lå til grunn for det var at elevene kunne trekke seg etter avsløringen. Vi hadde løpende dialog med Teddy TV. NRK kan ikke publisere innholdet før de har fått samtykke fra alle involverte, sier Sørlie til Dagbladet.

Fylkesrådmannen i Akershus er i dag tydelig i sin sak.

– Min konklusjon i dag er at prosjektet ikke burde vært gjennomført. Vesentlige problemstillinger knyttet til manipulering av elever, tillitsforhold mellom elever og lærere – og valget som institusjon – ble ikke problematisert, sier Sletta til Medier24.