- Religion er barnslig overtro

Einstein i ukjent brev til filosof.

(Dagbladet.no): «Vitenskap uten religion er lam, religion uten vitenskap er blind», sa Albert Einstein, og ga opphav til en endeløs debatt mellom troende og ikke-troende om vitenskapsmannens religiøse overbevisning.


skriver The Guardian om et tidligere ukjent brev som kan avgjøre disputten.

I et brev til filosofen Eric Gutkind i anledning boka «Choose Life: The Biblical Call To Revolt», datert 3. januar 1954, skriver Einstein:


- Ordet Gud er for meg intet mer enn et uttrykk og et produkt av menneskelige svakheter, bibelen er en samling hederlige, men likevel primitive legender som er ganske barnslige. Ingen tolkning, uansett hvor subtil den er, kan forandre dette for meg.

Brevet ble solgt året etter det ble skrevet, og har siden vært i privat eie. Torsdag skal det auksjoneres bort av Bloomsbury i London.

Om jødedommen

Einstein var selv jøde. Et døgn etter at Israels første president, Cham Weizman, var gravlagt, foreslo avisa Maariv å gjøre den da 73 år gamle Einstein til den andre.

Vitenskapsmannen ble smigret, men avslo ifølge Time Magazine høflig, først muntlig, deretter i et brev der han forklarte at hans kall var den fysiske verden.

IVRIG VITENSKAPSMANN: Her forklarer Albert Einstein Melkeveiens tetthet. Et tidligere ukjent brev kaster nå lys over hans personlige religiøse overbevisning. Foto: SCANPIX
IVRIG VITENSKAPSMANN: Her forklarer Albert Einstein Melkeveiens tetthet. Et tidligere ukjent brev kaster nå lys over hans personlige religiøse overbevisning. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har verken den naturlige evnen eller erfaringen som kreves for å håndtere mennesker.

I brevet som skal auksjoneres bort, avviser han også at jødene er Guds utvalgte folk:

- For meg er den jødiske religionen som alle andre en inkarnasjon av den mest barnslige overtroen. Og det jødiske folk, som jeg med glede tilhører og hvis mentalitet jeg føler et dypt slektskap til, er ikke verd mer i mine øyne enn alle andre folk. Min erfaring tilsier at de ikke er bedre enn noen annen menneskegruppe, selv om de er beskyttet mot den verste kreften fordi de ikke har nok makt. Bortsett fra det kan jeg ikke se noe «utvalgt» ved dem, skriver Einstein.

Subtil religionsforståelse

Albert Einstein er best kjent for relativitetsteorien og den berømte formelen E=mc2, som beskriver forholdet mellom masse og energi, men også hans religiøse ståsted har vært mye omtalt.

Foreldrene var ikke religiøse, men den unge Einstein gikk på katolsk barneskole og fikk privatundervisning i jødedommen ved siden av.

I sine senere år refererte han til en «kosmisk religiøs følelse» som gjennomsyret og opprettholdt hans vitenskapelige arbeid, og han refererte ofte til Gud. Han mislikte likevel å bli satt i bås.

- Som andre store vitenskapsmenn passer han ikke inn i boksene som polemikere gjerne plasserer ham i. Det er for eksempel klart at han hadde stor respekt for religiøse verdier i både jøde- og kristendommen. Men det han forsto som religion var noe langt mer subtilt enn meningen ordet oftest tillegges i populær diskurs, sier Oxford-professor John Brooke, Storbritannias fremste ekspert på Einstein, til The Guardian.

- Religion er barnslig overtro