- Religion er barnslig overtro

Einstein i ukjent brev til filosof.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Vitenskap uten religion er lam, religion uten vitenskap er blind», sa Albert Einstein, og ga opphav til en endeløs debatt mellom troende og ikke-troende om vitenskapsmannens religiøse overbevisning.

Nå skriver The Guardian om et tidligere ukjent brev som kan avgjøre disputten.

I et brev til filosofen Eric Gutkind i anledning boka «Choose Life: The Biblical Call To Revolt», datert 3. januar 1954, skriver Einstein:

- Ordet Gud er for meg intet mer enn et uttrykk og et produkt av menneskelige svakheter, bibelen er en samling hederlige, men likevel primitive legender som er ganske barnslige. Ingen tolkning, uansett hvor subtil den er, kan forandre dette for meg.

Brevet ble solgt året etter det ble skrevet, og har siden vært i privat eie. Torsdag skal det auksjoneres bort av Bloomsbury i London.

Om jødedommen

Einstein var selv jøde. Et døgn etter at Israels første president, Cham Weizman, var gravlagt, foreslo avisa Maariv å gjøre den da 73 år gamle Einstein til den andre.

Vitenskapsmannen ble smigret, men avslo ifølge Time Magazine høflig, først muntlig, deretter i et brev der han forklarte at hans kall var den fysiske verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer