Religionskrig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MUHAMMED: Ytringsfrihet - jasså? Aldri har folk vært så frekke å påberope seg ytringsfriheten når de langer ut etter en forhatt rivaliserende religion. Dette er religionskrig. Det er ingen kamp om ytringsfriheten i Norge. Spørsmålet er ikke hva som er eller bør være tillatt, men hva som er dumt. Spørsmålet er ikke hvorvidt kristenfundamentalistene har eller bør ha lov til å trykke bilder - det har de - men hvorfor de gjør det og hva de har tenkt å oppnå. Spørsmålet er ikke juridisk, men etisk. Man skal ha kritisert sin egen kultur kraftig og vedvarende før man har noen grunn til å kaste seg over andres. Den famøse redaktøren av Magazinet, som umulig kan være noe stort lys, har mer eller mindre åpent erkjent at han aldri ville ha akseptert tilsvarende fornærmelser mot sin egen religion hvis det ble satt på trykk.

HER ER ET hav å øse av. Man kan avbilde Den Hellige Ånd. Hvordan ser Den Hellige Ånd ut? Som en pølse, ifølge jomfru Maria. Det er også et rikt billedgalleri å hente fra forholdet mellom Jesus og Maria Magdalena, eller mellom Jesus og Johannes, disippelen Jesus elsket. Man kan også hente inspirasjon fra filmen «Life of Brian», en film som visstnok først nylig er blitt deklassifisert etter mer enn tjue års forbud mot visning i Norge, fordi måten å avbilde Jesus på krenker kristne. Skal man krenke en religion, skal man krenke sin egen. De som er vokst opp under islams åk er de rette til å krenke islam. Vi som er vokst opp under kristendommens åk er de rette til å krenke kristendommen. Et opprør mot en autoritær religion - og alle andre autoritære regimer - kan bare komme nedenfra. Det kan ikke komme fra siden. Da er det ikke opprør, men intervensjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer