Bok: Ellen Reiss og Linda Noor (red.): "Radikalisering. Fenomen og forebygging"

Religiøs og politisk ekstremisme under lupen

Ny bok om radikalisering er opplysende, men lite kritisk.

BELYSER RADIKALISERING. Linda Noor (bildet) og Ellen Reiss fra Minotenk er redaktører for en ny antologi om å forebygge ekstremisme. Foto: Dan P. Neegard
BELYSER RADIKALISERING. Linda Noor (bildet) og Ellen Reiss fra Minotenk er redaktører for en ny antologi om å forebygge ekstremisme. Foto: Dan P. Neegard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fleste mener noe om ytterliggående politiske, ideologiske og religiøse organisasjoner og om personene som leder eller støtter disse. Men det er få som vet mye om bakgrunnen for radikalisering og om hvorfor enkelte lar seg rive med.

Antologien «Radikalisering. Fenomen og forebygging», utgitt av tankesmia Minotenk, er ei viktig bok som prøver å besvare mange av spørsmålene rundt ekstremisme-debatten her hjemme. Framtredende forskere, fagarbeidere og en tidligere nynazist utgjør kapittelforfatterne.

Blant disse er professor Brynjar Lia som gir en god innføring i den ekstreme islamismen, og forsker Lars Erik Berntzen som tar for seg ideologiene på ytre høyre fløy.

Mange likheter

At Minotenk har tatt for seg både ekstrem islamisme og høyreekstremisme er bra. På denne måten får vi også se at det er mange likheter mellom gruppene som står på hver sin ytterkant. De forherliger vold og antidemokratiske virkemidler, de er svært aktive på sosiale medier, og de er opptatt av konspirasjonsteorier.

Som det står i kapittelet om konspirasjonsteorier og radikaliseringsprosesser:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer