KOMMENTARER

Ytringsfrihet:

Religiøse grupper har alltid vært blant de mest lettkrenkelige

Nå slutter New York Times med satiretegninger, etter en karikatur av karikatur av Benjamin Netanyahu og Donald Trump.

SLUTT FOR TEGNERNE: The New York Times gir etter for presset og gir seg med satiretegninger, etter denne med Trump og Netanyahu. Faksimile: New York Times
SLUTT FOR TEGNERNE: The New York Times gir etter for presset og gir seg med satiretegninger, etter denne med Trump og Netanyahu. Faksimile: New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et bilde kan si mer enn tusen ord, men hva sier det om en avis når den dropper de mest potente bildene vi har, nemlig satiretegningene?

Akkurat dette ble det kjent at The New York Times har valgt å gjøre denne uka. Bakgrunnen er en karikatur av Benjamin Netanyahu og Donald Trump som de trykket i april. Tegningen fikk heftig kritikk for å være antisemittisk, og avisa beklaget at den hadde kommet på trykk. Men i stedet for å styrke gjennomgangsrutinene sine, valgte avisa i stedet å droppe karikaturtegninger helt og holdent.

Dermed mistet avisens to faste karikaturtegnere, Patrick Chappatte og Heng Kim Song, jobben på noen ukers varsel, og New York Times lesere en hel avissjanger. Dette skjer kun et år etter at karikaturtegneren Rob Rodgers hevdet han mistet jobben sin i Pittsburgh Post-Gazzette fordi han hadde vært for kritisk mot Trump.

I flere hundre år har satiretegninger underholdt og forarget avislesere, selv i de langt fra ferdigutviklede demokratiene i Europa på 1800-tallet fikk politikere og berømtheter sine pass påtegnet i avisene. Norske Olaf Gulbransson ble en av de mest kjente karikaturtegnerne i Tyskland på starten av 1900-tallet. Nå er vi kommet i den litt paradoksale situasjonen at dagens amerikanske medier legger mer bånd på seg enn de europeiske før første verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer