Anmeldelse: Tool - «Fear Inoculum»

Religiøse tilstander!

Tool slipper sin første plate på 13 år.

Foto: Music For Nations
Foto: Music For NationsVis mer

«Fear Inoculum»

Tool

5 1 6

Metal

2019
Plateselskap:

Music for Nations / Sony Music

«Første plate på tretten år»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Fem album på 26 år sier noe om at Tool-universet styres av andre parametere enn de fleste andre band og musikere på samme karrierehylle. «Fear Inoculum» er første plate på tretten år.

Det er ikke rart det blir religiøse tilstander blant den ihuga fansen. Da plata ble annonsert, la bandet selv la ut en ferdig utfylt sykmelding til bruk på slippdag. En morsom gimmick, men det ville ikke overraske meg om en stor andel av tilhengerne faktisk valgte å en dag i isolasjon når «Fear Inoculum» ble gjort tilgjengelig før helgen.

Et Tool-plateslipp er ikke bare nok en ny plate, det er en milepæl. Det er mye som skal fordøyes og fortolkes. Tools motvilje mot å jage fremover kler bandet - det gjør underverker for mystikken - og ikke minst - det reflekteres også i musikken.

Låtene deres er symboltunge, kryptiske og malende. De bruker lang tid på å utfolde seg – det krever fokus og intens lytting før de sakte men sikkert åpner seg. Det handler om å bli gammel.

De er seg selv lik, Tool. Bassen ligger i front store deler av tiden, badet i flanger og effekter. Tromme-groovene er som alltid komplekse og utbroderte - heller 7/4 enn «fire flate». Det låter tungt og åpent. Maynard James Keenan er den naturlige seremonileder - rolig i bevegelsene, men samtidig autoritær og karismatisk. Riffene til Adam Jones er poengterte, men kan også skli ut i lange jammer, som i kvarterlange «7empest».

Mest av alt er «Fear Inoculum» et lysende eksempel på at det også i 2019 er mulig å leve etter sin egen regelbok og fremdeles være relevant. Plata kunne like gjerne vært gitt ut for tyve år siden, men det betyr ikke at det låter datert – det er bare bandets signatur som er såpass særegen.

Bandets appell ble ettertrykkelig demonstrert da de i august la ut hele katalogen for streaming og samtlige plater gikk inn på topp 10 på iTunes.

Om det tar tretten år til neste gang Tool slipper plate vil nok de samme personene sende inn sykemelding på slippdag når den tid kommer også. Og mest sannsynlig en en haug med nye fans.