R.E.M - Orker ikke å turnere mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Intervjuet med R.E.M. ga to nyheter til bandets store fanskare. Én god og én dårlig: R.E.M. fortsetter som band etter krisen, men reiser aldri mer på turné.

Mye tyder på at intimkonserten for 500 utvalgte skandinavere i Stockholm mandag kveld blir det siste vi hører fra bandet på lang, lang tid. Da Dagbladet møtte Michael Stipe, Peter Buck og Mike Mills i går benektet de konsekvent at det blir ny verdensturné. Never .

- Det er mulig vi kan strekke oss til å gjøre et par sommerfestivaler eller en veldedighetskonsert, sier gitarist Peter Buck.

Hoppet av

Bandet har hatt det svært vanskelig etter at trommeslageren Bill Berry overraskende sluttet i fjor høst. Bassist Mills, som har vært den i bandet som sto Berry nærmest, var den første som fikk beskjed.

- Han kom til meg og fortalte det. Det kom overraskende på meg, men ikke som et sjokk. Vi skjønte at han lengtet etter noe annet, men trodde ikke han ville hoppe av så tidlig.

Bandet var lenge kjent med at Berry ville slutte, men ventet med å gå ut med opplysningen - i tilfelle han skulle ombestemme seg.

- Forutsetningen for at han sluttet, var at vi fortsatte. Det var et krav fra Bill vi måtte holde.

Ville gi opp

- Han hadde lenge returbillett, men solgte trommene og kjøpte traktor. Han er lykkelig farmer nå, men vi holder fremdeles kontakt, sier Stipe.

Men det var så vidt de tre gjenværende klarte å holde løftet. Da de innså at Bill Berry hadde «forlatt bygningen», kom en opprivende tid.

- Jeg hadde mest lyst til å gi opp. Innspillingen av «Up» var til tider veldig vanskelig.

Motsetninger

- Berry var den mest popete av oss, den utålmodige som ba oss komme til refrenget. Den mest konservative. Da han forsvant, kastet vi alle regler ut av vinduet. Det førte til mer eksperimentering - og at vi trykte tekstene på coveret for første gang, sier Stipe.

Det er motsetningene mellom medlemmene som holder R.E.M. sammen. Mens Stipe er partyløve, er Buck stuegris.

- Michael er vegetarianer, jeg elsker biff. Michael kan feste fem dager i uka, men jeg har ikke vært på skikkelig party på fem år. Jeg koser meg med familien og tvillingene, sier Buck.

Stipe er ikke den fansen tror: den gravalvorlige, sære og litt lidende kunstneren. Den andre - og kanskje den egentlige - siden av ham kom bedre til uttrykk under intimkonserten. Da smilte, småpratet og skøyet han med publikum.

- På scenen spiller jeg en rolle, sier Stipe, som forteller at film, foto og ferier er lidenskapene hans. Han var produsent på filmen «Velvet Goldmine». Nå holder han på med «American Psycho», basert på Bret Easton Ellis' bok.

- Jeg lover at det skal bli en rå horrorthriller.

Tre typer

Etter å ha tilbrakt en time med trioen, kan Dagbladet slå fast at R.E.M. består av tre forskjellige typer:

Peter Buck er den som holder oss på armlengdes avstand, verken vennlig eller uvennlig. Snakker om andre band og musikere han liker eller samarbeider med.

Michael Stipe prater som en foss, ler av undertegnedes skakke tannstilling og sier at to nye låter til neste album er klare.

Mike Mills er den mest åpenhjertige og vennlige av dem, en ordentlig koselig fyr. Da intervjuet var over, begynte Mills og Dagbladets utsendte å snakke fag, som proffmusiker og eksmusiker: Vi har begge én favoritt, nemlig Fender Precision-bass 1962-modell.

- I fjor fortale Michael meg at låta «Get Up» (på «Green» fra 1988) handler om meg. Det ante jeg ingen ting om. Men du veit jo hvor trøtte bassister kan være, ler Mills.

NO MORE TOUR: R.E.M gir seg ikke, men de ønsker ikke å turnere mer.