R.E.M. kom fryktelig tilbake

Michael Stipe i Valhall: - Flytter fra USA hvis McCain vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

R.E.M svarte kritikerne og leverte et sprudlende eksentrisk show på Valhall i Oslo onsdag kveld. Med frontfigur Michael Stipe i spissen tok R.E.M. et fullsatt Valhall med seg på en reise i deres 26-årige musikkarriere.

Les Dagbladets anmeldelse av R.E.M.-konserten i torsdagens papiravis.

 Gamle klassikere ble blandet med nye sanger fra deres siste album, «Accelerate». Men bandet kom ikke til Oslo med lovord i bagasjen.

Konsertene på deres Storbritannia-turne har fått blandet kritikk, og R.E.M., som en gang i tiden solgte ut nesten hva som helst, sliter nå med å fylle de største arenaene.

Flere konserter i Storbritannia ble flyttet til mindre arenaer. Det samme gjentok seg i Oslo, der konserten ble flyttet fra Ullevaal stadion til «lillebror» Valhall.

- Hater regjeringen

Kjemien mellom bandets vokalist Michael Stipe og publikum satt fra første øyeblikk.

Tittelåten til det nye albumet «Accelerate» var første sang. Senere kom også klassikere som «The One I Love», som Stipe framførte nede blant publikum. En sprudlende Stipe leverte det publikum ønsket: et energisk show med ballader og eksentrisk rock.

TENTE VALHALL:  R.E.M. og frontfigur Michael Stipe slo fryktelig tilbake i Valhall i Oslo osndag kveld mot dårlige konsertkritikker fra Storbritannia. Foto: NINA HANSEN.
TENTE VALHALL: R.E.M. og frontfigur Michael Stipe slo fryktelig tilbake i Valhall i Oslo osndag kveld mot dårlige konsertkritikker fra Storbritannia. Foto: NINA HANSEN. Vis mer

Under balladene gikk allsangen, og de mer tempofylte låtene ble møtt med jubel. Jubel ble det også da Stipe stolt kunne proklamere fra scenekanten at han «hater regjeringen sin».

R.E.M.-vokalisten, som har lovet å flytte fra USA om republikaneren John McCain vinner presidentvalget, gratulerte det norske folk med den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven før han sang låten «Pretty Persuasion» om hvordan det var å vokse opp som homofil i USA.

- Dere bør være stolte av den nye loven, slo han fast.

Tjente på flyttingen

Sanger som «Its the End of the World as We Know It», «Orange Crush» og «Man on the Moon» ble framført til stor begeistring. Både R.E.M. og publikum tjente trolig på flyttingen til Valhall.

Scenen i idrettshallen sørget for en intim stemning som gjorde det mulig for Stipe å snakke med fansen innimellom dansetrinnene. For hovedpersonene selv ble sangen «Houston» blant de spesielle. Den ble skrevet etter at orkanen Katarina ødela New Orleans, en by som har en spesiell plass i deres hjerter.

Gamle Briskeby

Det norske bandet The Disciplines varmet opp for R.E.M. Bandet, bestående av gamle Briskeby-medlemmer samt amerikaneren Ken Stringfellow som frontfigur, ble imidlertid hemmet av en glissen sal.

 
Valhall var ikke i nærheten av å være halvfull da bandet spilte, men med sangen «Oslo», fremført nede blant publikum, ble det stemning likevel.
 

Stringfellow ble også invitert opp på scenen da R.E.M. spilte sine siste låter for kvelden. Kveldens avslutningslåt var klassikeren «Losing my Religion».

Bergen i dag

Torsdag spiller R.E.M. på Koengen stadion i Bergen. Deretter går turen videre til København, Stockholm, Helsingfors og Tallinn. (NTB - Snorre Schønberg).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer