R.E.M. samler hitlåtene

R.E.M. har toppet listene i 20 år, men bandet har hatt alvorlige problemer, innrømmer de overfor Dagbladet. 25. oktober holder bandet konsert i Oslo.

SAN FRANCISCO (Dagbladet): Da trommeslageren Bill Berry var lei av turnélivet og hoppet av fra R.E.M.-karusellen i 1997, fikk bandet, som har solgt over 75 millioner album, en alvorlig knekk. Både Michael Stipe, Peter Buck og Mike Mills var slitne, og innrømmer at de vurderte å gå hver til sitt.

Alvorlige problemer

- Vi oppførte oss som typiske mannfolk: Vi la armene i kryss, og hadde ingen evne til å snakke om problemene. For da Bill forlot bandet, mistet vi kjemien. Jeg er veldig stolt av hvordan vi greide å komme oss gjennom den vanskelige perioden, og kan føle at vi er et band igjen, som står sammen om absolutt alt, sier Michael Stipe til Dagbladet.

- Vi måtte på et vis gå tilbake til start, og begynne på nytt, fortsetter Stipe åpenhjertig. Bandet var nylig på besøk hos Berry i hans hjem i Georgia.

- Vi er fortsatt nære venner. Han savner oss, og vi savner ham, men han er mye mer lykkelig ved å ha musikken som en hobby. Vi andre er for ambisiøse til å ha musikk bare som en hobby, sier gitaristen Peter Buck, som skapte overskrifter da han for et drøyt år siden blandet alkohol og et søvnmiddel på et fly mellom Seattle og London.

Skriver i rus

Det endte med et ubehagelig møte med politiet og påfølgende møte i retten. Etter å ha drukket 16 glass vin og sølt yoghurt over seg, ble han anklaget for å ha angrepet flypersonalet da han ikke fikk servert mer alkohol. Selv hevder han at det var noen sovepiller som sørget for hans «blackout».

Buck er ikke alene i bandet med den slags erfaring, selv om bassisten Mike Mills har mer positive erfaringer.

- Jeg har vært høy når jeg har skrevet noen av R.E.M.s beste låter, medgir Mills.

- Jazzmusikere vet hva jeg snakker om. Av og til krever det visse substanser for å lokke fram den indre inspirasjonskilden, sier Mills, før han understreker at han ikke har kjennskap til tyngre stoffer.

Hemmelig Oslo-konsert

Sammen med velkjente hits gir R.E.M. også ut to nye låter når de 27. oktober kommer med skiva «In Time: The Best of R.E.M. 1988- 2003». Videoen til låta «Bad Day» er en parodi på tv-nyheter og en kommentar til den politiske situasjonen i USA.

- Nyheter og underholdning går hånd i hånd i USA. Jeg stoler ikke på tv-nyheter i USA overhodet. Det er fullstendig ute av balanse, sier Stipe.

To dager før albumutgivelsen kommer bandet til Oslo for å spille på en foreløpig hemmelig klubb i Oslo. R.E.M. spilte siste gang i Oslo i 1995, og da ble Oslo Spektrum utsolgt i løpet av noen timer.

TIL NORGE: Før R.E.M. går tilbake i studio for å jobbe med et nytt studioalbum, gir de ut ei samleplate med sine hits. 25. oktober kommer bandet til Oslo, hvor de vil spille en konsert på en foreløpig hemmelig klubb.