Ren reklame for Island

Interessant musikkdokumentar med mangler.

FILM: Hvordan kan et lite land som Island, med sine 300 000 innbyggere, produsere så mye god og nyskapende musikk? spør den islandske musikkdokumentaren «Screaming Masterpiece». Og svarer selv at det er fordi det regner mye på Island, og at det er ganske kaldt der, så folket er mye innendørs. At det ikke bor så mange mennesker på øya, og at ungdommene derfor har mye tid til overs for seg selv, ofte alene sammen med gitaren eller computeren. At man som musiker på Island ikke forventer å selge et stort antall plater, og derfor lager autentisk musikk, framfor masseprodusert, «kommersiell» musikk. At det rett og slett skyldes den islandske sjelen, arven fra vikingene, det poetiske språket og den røffe naturen.

Björk og Rós

I 85 minutter tar regissør Ergis Magnússon oss med på en reise fra den islandske superstjernen Björk og det anerkjente postrock-bandet Sigur Rós, til ukjente rockabillygitarister og jazzgrupper. Vi får bli med på intim kirkekonsert og fullstappede arena-gigs. Alt mikset sammen med bilder fra storslått, vill islandsk natur og folketomme småbygder.

Ingen fakta

Joda, dette er god reklame for verdens attende største øy. Der musikken dessverre bare fungerer som drops i denne visuelt sterke filmproduksjonen. Man blir aldri kjent med artistene. Dokumentaren går ikke i dybden og presenterer ingen fakta rundt de mer eller mindre ukjente navnene. Man kan argumentere for at regissøren utelater dette bevisst, for å la musikken tale for seg. Og at det er det islandske soundet man er ute etter å fange. Burde man ikke da vist og spilt mer musikk, og heller kuttet ned på halvinteressante intervjuer? I løpet av filmen er man nemlig aldri i nærheten av å få høre ferdig en eneste låt. Dog gir «Screaming Masterpiece» deg et lynkurs i islandsk musikk, og forsøker for hva det er verdt å pirre ørene dine nok til at du ønsker å høre låtene ferdig selv, på egen hånd i platebutikken.

Til opplysning inneholder den Internett-tilgjengelige DVD-en mer enn to timer ekstramateriale. Mer dybde og mer musikk.