NISSEN: Heldigvis er julenissen kommet for å bli, uavhengig av hva fagfolk mener om saken, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NISSEN: Heldigvis er julenissen kommet for å bli, uavhengig av hva fagfolk mener om saken, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Snille barn

Ren skremselspropaganda om julenissen

Påstanden om at julenissen er skadelig for barn er ren skremselspropaganda. Hvis det skulle være riktig, er de fleste av oss traumatiserte.

Meninger

Fagfolk kommer av og til med uttalelser som er egnet til å gjøre foreldre forvirret og bekymret. Denne gangen er det pedagogisk-psykologisk rådgiver Ellen Elisabeth Dittmann-Monsen, som i forlengelsen av en kronikk i Tønsbergs Blad, havnet i Dagsrevyen (11.11.) med sine tvilsomme påstander.

Stein Erik Ulvund.
Stein Erik Ulvund. Vis mer

Det er følgende uttalelse som Dittmann-Monsen mener er skadelig: «Er det noen snille barn her?» Til Dagsrevyen sa hun at spørsmålet kan føre til en «stempling av barn» og at «alle barn gjør noe galt».

Det er ikke en stempling av barn å stille et spørsmål, og det er innlysende at alle barn gjør noe galt. Det fører ikke uten videre til at barn tar skade av det tradisjonelle spørsmålet. På et oppfølgingsspørsmål om hvorfor julenissen kan skade barn, svarte pedagogen: «Nei, da må jeg ta utgangspunkt i mine egne erfaringer når jeg var liten jente. Det var både vondt og vanskelig» (underforstått: å høre nissens spørsmål som barn).

Det er svært betenkelig at Dittmann-Monsen ikke har noe mer dokumentasjon enn egne barndomserfaringer å komme med når hun underbygger en så alvorlig påstand. Hennes erfaringer kan ikke overføres til andre og utspillet er et ekstremt eksempel på overbeskyttelse av barn. De tåler mer enn som så!

De fleste foreldre vil trolig riste på hodet og undre seg over Dittmann-Monsens uttalelser, men det er ikke uproblematisk at hun uttaler seg som fagperson. I verste fall kan hun bidra til å svekke tilliten til Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).

Det er forståelig og morsomt at media årlig har innslag og artikler om julenissen, og det er fullt mulig å vinkle dette på en mer «matnyttig» og faglig forsvarlig måte fordi det er gjort forskning på julenissen (se Forskning.no).

Mange foreldre lurer for eksempel på om barn kan føle seg lurt når de får vite at julenissen ikke finnes i virkeligheten. De fleste barn finner ut av dette selv, men forskning viser at uansett hvordan denne erkjennelsen skjer, er skuffelsen svært liten. Det er derfor ingen grunn til å frykte at en avsløring av sannheten undergraver tilliten til foreldrene.

Julenissen er en form for kulturoverføring og det er helt unødvendig å innskrenke nissens ytringsfrihet. Heldigvis er julenissen kommet for å bli, uavhengig av hva fagfolk mener om saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.