KOMPISER: Tore Renberg og Karl Ove Knausgård møttes i studentradioen i Bergen tidlig på nittitallet. Siden da har vennskapet holdt seg, og de to forfatterne holder fortsatt kontakten. Foto: Scanpix
KOMPISER: Tore Renberg og Karl Ove Knausgård møttes i studentradioen i Bergen tidlig på nittitallet. Siden da har vennskapet holdt seg, og de to forfatterne holder fortsatt kontakten. Foto: ScanpixVis mer

Renberg: - Jeg og Knausgård inspirerer hverandre

Forfattervennene kompisleser hverandres bøker.

(Dagbladet): - Han er en fin kollega og en god venn, sier Tore Renberg om Karl Ove Knausgård.

De to møttes da de begge jobbet i studentradioen i Bergen tidlig på nittitallet og de begge hadde noen år igjen før de slo igjennom som forfattere. Renberg forklarer at de møttes gjennom en felles fascinasjon for litteratur, popmusikk og jenter.

Alkoholiserte fedre Knausgård har blitt mye omtalt som følge av måten han skrev om sin alkoholiserte far i «Min kamp - del 1». I Renbergs nye bok «Dette er mine gamle dager», som er den femte om rollefiguren Jarle Klepp, tar Klepp et endelig oppgjør med oppveksten med en far som drikker.

- Det viste seg ganske fort at vi hadde en oppvekst som lignet på hverandre. Men vi skriver svært forskjellige bøker. Det finnes noen krysningspunkter, men vi behandler temaene vi skriver om på enormt forskjellig vis, sier Renberg.

Leser hverandre Gjennom årene har både vennskapet og det kollegiale holdt seg mellom de to forfatterne.

- Jeg og Karl Ove leser alltid hverandres tekster før de kommer ut. Det er en vanlig del av prosessen for meg, forteller Renberg.

Renberg forteller at han er glad for måten forfatterskapet til Knausgård fikk en forløsning og åpnet seg opp med «Min kamp»-bøkene.

SAMMEN PÅ SCENEN: I 2009 snakket Tore Renberg og Karl Ove Knausgård sammen på Litteraturhuset i Oslo. Salen var så full at samtalen ble overført på video til andre rom. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
SAMMEN PÅ SCENEN: I 2009 snakket Tore Renberg og Karl Ove Knausgård sammen på Litteraturhuset i Oslo. Salen var så full at samtalen ble overført på video til andre rom. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Han har vært en stor inspirasjonskilde for meg. Vi har inspirert hverandre, sier Renberg.

- Ingen fare Til tross for at de skriver om lignende tematikk, mener Renberg det ikke har vært noen fare for smitteeffekt mellom de to forfatterskapene.

- Vi har veldig selvstendige og ulike forfatterskap, så det har ikke vært problematisk. Det er hver sin kamp, smiler han.