Renberg-roman blir film

Tore Renbergs roman «Mannen som elsket Yngve» blir film. Kjernen i gjengen bak filmsuksessen «Mongoland» vil stå for manus og regi.

STAVANGER (Dagbladet): - Kanskje jeg kan få spille en av lærerne, jeg er jo gammel nok til det. Geografilærer Renberg - det hadde vært bra! sier Renberg til Dagbladet.

Filmselskapet Motlys kjøpte filmrettighetene før boka kom ut. Det er nå likevel klart at Gro Elin Hjelle skriver manus og Arild Østin Ommundsen skal regissere filmen, som kan ha premiere i 2004/2005.

Samboerparet fra Stavanger står også bak publikumssuksessen «Mongoland» (2001), og lager nå oppfølgeren «Monstertorsdag», der de danske stjerneskuespillerne Kim Bodnia og Iben Hjejle spiller.

- Forsto konseptet

- Da Motlys hadde kjøpt rettighetene til filmen, bestemte vi at den som kicket mest på boka, skulle få filme. Gro Elin og Arild kom på banen veldig tidlig. De hadde lest boka med en gang den kom ut. Og så møttes vi vel på utestedet Cementen eller noe sånt, sier Stavanger-forfatteren.

- Jeg skjønte fort at de hadde forstått konseptet godt. Det er ei bok skrevet av en 30-åring, med handling lagt til 1990. De hadde alt det der inne, og viste sterk interesse. Da stanset vi i jakten på manusforfatter og regissør. Vi valgte å holde dette hemmelig til nå, for å se om det ble god skit, sier Renberg.

Nye skuespillere

Fra å drive med film ved siden av sin jobb i et reklamebyrå har Gro Elin Hjelle etter «Mongoland» blitt manusforfatter på heltid. Manuset til «Mannen som elsket Yngve» er trolig klart i løpet av et par uker.

- Jeg er bare lykkelig over å få gjøre noe som er så kjekt, sier Hjelle til Dagbladet.

Også produsenten bak «Mongoland» og «Monstertorsdag», Ingrid Festøy Ottosen, nevnes som aktuell til å delta i produksjonen.

- «Never change a winning team». Det er alltid lurt å se hvem som jobber godt sammen, sier Renberg.

Skuespillerne fra «Mongoland», derimot, er ikke særlig aktuelle.

- 80 prosent av skuespillerne vil være kids på 17 år, litt sånn som «Fucking Åmål». Så vi må rote fram en skog av ungdommer ingen har sett før. Det blir veldig gøy, sier Renberg.

- Med de folka som er involvert, er det gode muligheter for at dette blir film, sier Yngve Sæther i Motlys.

FILMFEBER I STAVANGER: - Det er jo litt Klondyke-stemning i Stavanger nå: Filmene «Alt for Egil» og «Monstertorsdag» i høst og nå denne, sier forfatter Tore Renberg. Her ved Kongsgård skole i Stavanger, hvor mange av scenene i «Mannen som elsket Yngve» trolig vil bli filmet.