Rene hjem, svarte penger

SOSIAL DUMPING: Norske husholdninger velger enkleste løsning til billigste pris. Slik kan polske kvinner fortsette å vaske norske hjem mot svart betaling, under dårlige vilkår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Dagbladet har i sin pågående artikkelserie «Skitten vask» satt søkelyset på uholdbare og ulovlige forhold i renholdsbransjen i Norge. Sektoren framstår som usedvanlig skitten, og de organiserte partene innenfor renholdsbransjen slår igjen alarm om utbredt omfang av svart arbeid og sosial dumping.

Det er imidlertid en gruppe i det norske renholdsmarkedet som også i denne sammenhengen har forblitt usynlige - nemlig de private vaskehjelpene i norske hjem. Mens fortidas hushjelper vanligvis kom fra landsbygda, kommer dagens «vaskedamer» ofte fra Polen. EU-utvidelsene i 2004 og 2007 utløste de største arbeidsvandringene Europa har sett i nyere tid - også til Norge. I løpet av de første fem årene innvilget norske myndigheter mer enn 150 000 førstegangs arbeidstillatelser og over 135 000 fornyelser. I tillegg til disse kommer et stort, men ukjent antall utstasjonerte arbeidstakere og tjenesteytere, samt personer uten arbeidstillatelse.

Det store flertallet av de nye arbeidsinnvandrerne kommer fra Polen. En Fafo-undersøkelse blant polakker i Oslo-området i 2006 dokumenterte at rundt en fjerdedel av de polske arbeidsinnvandrerne var kvinner, og at det store flertallet av disse arbeidet med rengjøring i private hushold (Friberg og Tyldum 2007). Den store økningen av tilbudet i arbeidskraft som er villig til å arbeide for lav lønn, har etter alt å dømme økt etterspørselen etter renholdstjenester i norske husholdninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer