Renée med gutta på tur

En ganske uimotståelig Renée Zellweger gir desperate Bridget Jones et menneskelig ansikt.

Sharon Maguires film basert på Helen Fieldings bok er et unntak fra den berømte regelen: Bridget er langt mer sjarmerende på lerretet enn på trykk.

Dagbokas ensporede jeg-person står her fram slagferdig og med mer mangfold enn hennes frenetiske opptegnelser over vekt og alkoholenheter skulle tilsi. Zellweger gjør til skamme enhver britisk tvil om at en amerikaner fra Texas kunne ivareta deres ikon for alle enslige kvins. Om noe, er hennes dialekt iblant nesten i overkant utstudert. Viktigst er at hun - som i «Nurse Betty» - demonstrerer sitt talent for humor og en evne til flersidighet; Bridget Jones gir seg ikke på flate møkka, men hun er også sår og ensom.

Godt besatt

Herreselskapet er dessuten godt. Hugh Grant er med sin forlagssjef Daniel ute av stereotypiskapet etter flere roller som en slags mannlig Bridget og boltrer seg tydelig som kyniker og skjørtejeger med høy sjarmfaktor. Colin Firth kler rollen som den skikkelige Mark, selv om det tar en stund før han kommer skikkelig på banen. Vi kan undre oss over at en advokat i verdensklasse i det hele tatt skulle interessere seg for en uutdannet, småvulgær skravlebøtte som Bridget, men dette er film - og det er altså Renée.

Disse to og en ellers typeriktig, velspillende besetning vaker rundt den evig jaktende PR-medarbeideren med verdens største talent for idiotiske taler, pinlige entreer og null sans for kokekunst, 32-åringen som tror hun kommer til å dø ensom og bli spist av schæfere, men tar hver dag som en utfordrende trussel.

Glimt i øyet

Vi følger henne og dagboka et års tid gjennom strev og snodigheter i en upretensiøs film med mye glimt i øyet. Zellweger kjenner igjen en god dialog når hun ser den, og kan avlevere replikker med stor troverdighet.

Nå er nok Bridget sentimentalisert, takket være Hollywood og utsiktene til hard cash. Men som romantisk komedie - en vanskelig sjanger - er denne dagboka muntrere og varmere enn svært mye annet i samme gate.

<B>SEXY:</B> Colin Firth kler rollen som den skikkelige Mark Darcy - en advokat i verdensklasse som interesser seg for skravlebøtta Bridget Jones (Renée Zellweger).
<B>HERRESELSKAP:</B> Bridget Jones (Renée Zellweger) i passiar med Daniel (Hugh Grant).