Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Renessanse for Obstfelder

29. juli er det 100 år siden Sigbjørn Obstfelder døde, 33 år gammel. Men diktningen hans lever - i fødebyen Stavanger, som arrangerer Obstfelder-dager 28.-30. juli.

Dikteren som blir kalt vår første modernist, befinner seg ikke lenger på feil klode - i så fall er det mange der med ham. Særlig det yngre publikum er opptatt av Obstfelder. Derfor arrangerer Stavanger2000 Obstfelder-dagene i ung regi.

Siri Aavistland i Stavanger2000 sier at de har forsøkt å gjøre Obstfelder tilgjengelig for så mange som mulig.

- Obstfelder er så glødende kraftfull og umiddelbar. Det vil vi også være, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Poesimat

Første arrangement ut er Stuntpoesi med Obstfeldermat fredag kveld. Hva sier du til en rett kokkelert ut fra verselinjen: "Kom gane lukk meg inn i dine talløse muligheter, la vinstrålene legge solsikkesløret over dagen og få oss til å fornemme at vi også er styrt av naturlovene"?

Lørdagen er det 100 år siden den altfor unge Sigbjørn Obstfelder døde. Dette markeres med dikt, musikk og Obstfelder-vandringer fra morgen til kveld. Blant annet kan man sykle eller gå lyrikkløypa mellom Sola Ruinkyrkje og Obstfelders plass, der deltakerne underveis kan lese forfatterens dikt eller legge igjen sine favorittdikt til andre.

De unges forbund

Om kvelden kan man hvile føttene på Cementen. - Lørdag kveld er de unges kveld, sier Aavitsland til Stavanger Aftenblad.

Tore Renberg har fått med seg unge forfattere han mener har "Obstfelders ånd og rytme," blant annet Karl Ove Knausgård. Sammen skal de gi oss sine tolkninger av den omlag hundre år eldre dikteren.

Søndagen er siste Obstfelderdag, og tid for forfatterens dramatiske dikt, fremført til musikk av skuespiller Kyrre Haugen Sydness. Til slutt avsluttes det hele på Café Sting der blant annet Tor Obrestad og Kolbein Falkeid deltar.

Hele programmet finner du på http://www.stavanger2000.org. maria.borja@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media