Renommert oversetter strøk hele kapitler fra Dickens' «Bleak House»

Ragnhild Eikli har rettet opp forsømmelsen.

200 ÅRS JUBILEUM  Charles Dickens  roman «Bleak House» er utgitt på ny i anledning 200 års feirin gen av dikterens fødselsdag. På tide, ettersom forrige utgave var høystmangelfull.
200 ÅRS JUBILEUM Charles Dickens roman «Bleak House» er utgitt på ny i anledning 200 års feirin gen av dikterens fødselsdag. På tide, ettersom forrige utgave var høystmangelfull. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med ujevne mellomrom blir litterære klassikere oversatt på ny - til antatt glede for nye lesere. Årsaken kan være at den gamle oversettelsen er utdatert, språket for gammelmodig, ordvalget preget av en svunnen tid. Men det kan også være at den rett og slett er for dårlig og slumsete. En rekke store forfattere er blitt nyoversatt de siste åra; Shakespeare, Balzac, Flaubert, Lermontov, Gogol, Tolstoj, Dostojevskij, Conrad, Wilde og Mann.

I år feires Charles Dickens' 200 års jubileum, og en av de mest omtalte romanene hans, «Bleak House», er nyoversatt av Ragnhild Eikli, som også har ansvaret for 1997-utgaven av «Store forventninger» (tidligere utført av Ejlert Bjerke i 1948, etter at den også ble utgitt i 1894 og 1919 av ukjente oversettere).

«Bleak House», som kollega Inger Merete Hobbelstad omtalte i Dagbladet 4. september, er også utgitt på norsk tidligere, både i 1899 og 1919. Den eneste oversettelsen som er å oppdrive, ble utført av Henrik Rytter (1977-1950) i 1936, nyutgitt i 1962. Henrik Rytter er ingen hvem som helst. Foruten et eget litterært verk, var han en høyt respektert gjendikter til nynorsk av Dante, William Shakespeare og Boccaccio. Hvordan står hans «Bleak House» seg?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.