VELKOMMEN HJEM fra rally-VM! Vegard Ulvang og jeg ser fortsatt fram til skituren vi har avtalt, og håper at skiføret holder til midten av mars. Vi har konkrete forslag til klimatiltak som vi vil diskutere med deg. Vi er også spent på å høre om dine egne planer.
LENGE FØR den tid, alt denne eller neste uke, skal regjeringa di bestemme seg for hva som skal skje med rensinga av gasskraftverket på Kårstø etter at en rapport fra NVE utsatte mulig rensestart til 2011, og oppgraderte kostnadene betraktelig. Hvis Dagsavisen 17.02 har rett, kommer olje- og energiminister Enoksen til å foreslå at fanging og deponering av CO2-utslippene skal utsettes til etter at det forhåpentlige renseanlegget på Mongstad er bygd ut i 2015.Vi håper ikke du hører på et sånt forslag. Vi tror du ser helheten. Vi forventer egentlig at du viser at du mener alvor med klimaengasjementet ditt. Hva skal vanlige folks klimavennlige valg være godt for hvis du forsømmer de store nasjonale beslutningene?
GASSKRAFTVERKET på Kårstø fyres trolig opp for fullt fra oktober. Det kommer til å slippe ut 1,3 millioner tonn CO2 i året. Det er ille nok å vente på rensing til 2011, om vi ikke skal først vente på en mulig beslutning i 2015, og som det vil ta nye år, og nye millioner tonn klimagassutslipp, å realisere. En Subaru Forester Rally Edition (Petter Solberg reklamerte for den i avisene i forrige uke) slipper ut 200 gram CO2 per km. I snitt kjører bilister i Norge godt og vel fire mil om dagen. Med et årlig utslipp på 3.1 tonn CO2, kan dermed langt over 400 000 nye Subarubiler rulle på norske veger før klimagassutslippene er på nivå med Kårstøanlegget. Og hvem kan laste den som kjøper en slik bil hvis Kårstø ryker? Regjeringa di ønsker at vi skal kjøpe mer klimavennlige biler enn disse tunge firehjulstrekkerne, og har prøvd å legge til rette for det gjennom den avgiftsomlegginga som kom ved nyttår. Tunge biler ble dyrere. Men hvem blir motivert til å kjøpe en mindre og lettere bil hvis regjeringa selv lar klimamonsteret på Kårstø dure i veg, ikke bare i tre år, men minst åtte, eller ti år? Hvor er sammenhengen? Hvorfor bry seg i det hele?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger