Renser opp på nettet

Kina fortsetter kampen mot politisk ukorrekte dataspill.

 • Alt om spill!
 • Diskuter spill

  For tiden foregår det en massiv nasjonal kampanje i Kina, der myndighetene ønsker å slå hardt ned på dataspill med politisk ukorrekt innhold. Det er særlig spill som kan spilles over nettverk det slås hardt ned på.

  I en tremåneders periode tidligere i år ble det funnet 56 spilltitler som enten hadde «usunt» innhold, aldri var registrert og godkjent hos myndighetene, eller som var piratkopiert.

  - Farlig påvirkning


  Bakgrunnen for opprydningen er at kommunistpartiet frykter at internett har en farlig påvirkning på de omlag 87 millioner brukerne i landet.

  Kou Xiaowei er visedirektør for den audiovisuelle delen av departementet for presse og publikasjoner. Han er stolt over hva myndighetene nå gjennomfører:

  - Denne kampanjen er unik ettersom den spesifikt retter seg mot utviklere av dataspill. Det er den største aksjonen i sitt slag de siste årene. Det er hovedsakelig utenlandske spill vi har problemer med - noen av dem framstiller Taiwan som en del av Japan, sier Kou ifølge The Age.

  Kina regner Taiwan som en provins som venter på å bli gjenforent med fastlandet etter at nasjonalistene tok makten på øya i 1949. Også spill som slår et slag for frigjøring av Tibet blir nå forbudt, et eksempel på dette er spillet «Hearts of Iron».

  Norsk spill forbudt


  Et av spillene som er forbudt i Kina, er det norske spillet «Project IGI 2: Covert Strike». I dette spillet blir kinesiske soldater angrepet, og dermed anses spillet for å sverte ryktet til landets militære styrker.

  Dette spillet ble forbudt tidligere i år, noe Henning Rokling-Andersen i utviklerfirmaet Innerloop studios syntes var trist.

  - Det stemmer jo at en tredel av spillet foregår på en øy i Sør-Kina-havet, hvor en kinesisk general fra en fraksjon i kommunistpartiet prøver å starte tredje verdenskrig. Og jeg må få lov til å si at jeg har en viss forståelse for at de reagerer, for det er jo ikke snilt gjort, innrømmet Rokling-Andersen til Dagbladet.no den 19. mars i år.

  Overvåker nøye


  Som en følge av at flere spill regnes for å «skade nasjonal ære og interesser», slik avisa China Daily framstiller det, har myndighetene nå strammet inn overvåkingen av markedet, stengt spillbutikker, og plassert folk rundt i landets spillutviklerfirmaer.

  Grunnen til at spill som kan spilles over nettet er kommet i myndighetenes søkelys, er at undersøkelser viser at en femdel av landets nettbrukere er spillere - en 64-prosents økning siden 2002.

  De samme undersøkelsene viser at 30 prosent av Kinas nettbrukere er studenter, og 50 prosent av disse er igjen under 24 år. Blant disse unge brukerne, besøker 46 prosent grove nettsteder.

  Neste steg i prosessen vil derfor være å samarbeide med det statlige opphavsrettsbyrået og de nasjonale kontorene for anti-porno og anti-piratvirksomhet - de siste tre ukene er nesten 700 usømmelige nettsteder stengt i Kina.

 • Alt om spill!
 • Diskuter spill
<B>MISLIKT:</B> Det norske dataspillet «Project IGI 2: Covert Strike» er et av spillene som fordømmes av de kinesiske myndighetene.