DEBATT

Debatt: GMO og GenØk

Rent oppspinn om forskning på GMO

Når Øystein Heggdal skriver på denne måten om fagfelle-vurdert forskning er det dessverre ikke mulig å ta mannen seriøst.

GMO: Oppdrettslaksnæringen bør merke seg forskningen min, skriver artikkelforfatteren.
GMO: Oppdrettslaksnæringen bør merke seg forskningen min, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For de som følger GMO debatten med interesse, kan det være verdt å se et par eksempler på hvordan spaltist Øystein Heggdal forholder seg til fakta og andres vitenskap.

Mine artikler som kritiseres har alle blitt publisert i vitenskapelig tidsskrift og dermed vært igjennom en kvalitetssjekk foretatt av andre forskere.

Heggdal skriver om GenØk’s testing av GM soya utført av meg og mine medforfattere der det sammenlignes med konvensjonell og økologisk soya:

«Forsøket skal vise at det er roundup-rester i soya som er genmodifisert for å tåle roundup… Men de bryr seg ikke om å sjekke for sprøytemiddelrester i konvensjonell soya, eller i øko-soyaen.»

Første setningen viser til et viktig funn, at GM soya inneholder rester av glyfosat. Dette kan ha vesentlig betydning for kvaliteten av fôr og mat som er basert på soya som er genmodifisert til å tåle sprøytemidlet glyfosat.

Resultatet kan sies å ha spesielt stor interesse for fôr til norsk laks. Næringen har brukt store summer på å sikre seg umodifisert soya fra Brasil. Med usikkerhet om laksen vil få helseproblemer av GM soya, og med kritiske forbrukere som skal kjøpe, er dette viktig kunnskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.