LEDER

Dagbladet mener:

Rent vann er en menneskerett

Med dagens takt i utskiftningen av gamle rør og annet utstyr, vil det ta langt mer enn hundre år å komme til målet. Politikerne må brette opp ermene og prioritere vannet.

VÆR, VIND OG VANN: Det er nok av alt dette i Norge. Her er statsminister Erna Solberg (H) på utsiktspunktet Byrampen i Fjellstuetrappene i Ålesund. Hun sier rent vann skal være en selvfølge i Norge. Men er det slik? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
VÆR, VIND OG VANN: Det er nok av alt dette i Norge. Her er statsminister Erna Solberg (H) på utsiktspunktet Byrampen i Fjellstuetrappene i Ålesund. Hun sier rent vann skal være en selvfølge i Norge. Men er det slik? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge er et land med mye vann. Og det skal bli mer. Prognosene viser at klimaendringene vil gi oss villere og våtere vær. Dette er både en velsignelse og en ulempe. Mangel på vann er et stadig større problem mange steder i verden. For mye vann kan skape andre typer problemer, f. eks. at ledningssystemet ikke klarer å ta unna vannet og at forurensning ødelegger drikkevannet. Dette er et økende problem i Norge der store deler av drikkevannsforsyningen går i gamle og utette rør. Ofte ligger disse vannrørene sammen med kloakkrørene.

Problemets alvor vises tydelig i Askøy utenfor Bergen. Der er flere tusen mennesker blitt smittet av infisert vann. En ettåring er død, muligens som følge av det dårlige vannet. Smittekilden er ennå ikke identifisert og det kommer stadig nye innleggelser på sykehus. Det er ikke første gang det er problemer med vannet i dette distriktet. I 2004 ble 5000 personer i Bergen smittet av en drikkevannsepidemi.

Myndighetene forsikrer med jevne mellomrom at vi har et meget godt drikkevann i Norge. Det stemmer nok de fleste steder. Men kvaliteten varierer, og det gjør også behandlingen av vannet. Det er fremdeles en rekke mindre vannverk som ikke er utstyrt med UV-filter som dreper parasitter. Mange steder er vannrørene 80 år eller eldre. Det er beregnet at det norske ledningsnettet mister 30 prosent av vannvolumet på grunn av lekkasjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer