Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boligpolitikk

Rentefradraget på boliglån fungerer ikke etter hensikten

Dagbladet mener: Dagens boligpolitikk er urettferdig og usosial.

Subsidierer: Leder av Finanskomiteen, Henrik Asheim, liker at staten subsidierer norske boligeiere med milliarder av kroner årlig.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Subsidierer: Leder av Finanskomiteen, Henrik Asheim, liker at staten subsidierer norske boligeiere med milliarder av kroner årlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Med fullt politisk overlegg er boligeiere blitt en kraftig subsidiert gruppe i det norske samfunnet. Årlig overføres flere titalls milliarder fra fellesskapet til selveierne. Det er behagelig for dem det gjelder, men blodig urettferdig for resten. De som ikke er rike nok til å eie selv, er nemlig med på å betale for alle som er det.

Slik er boligmarkedet, med påfølgende subsidier og skattefritak, en driver for økte forskjeller. For bare en drøy måned siden fikk vi en urovekkende bekreftelse på ulikheten dagens politikk skaper:

Ifølge SSB har andelen boligeiere blant folk med kort utdanning, lav lønn eller mottakere av sosialhjelp og bostøtte falt med ti prosentpoeng de siste atten åra. De bemidlede drar ifra. Ser vi noen tiår tilbake i tid er det enorme summer som skiller eierne fra resten. Prisstigning, rause subsidier og fordelen ved å bo i egen bolig, utgjør millioner for de fleste boligeiere.

Utviklingen får stadig flere til å reagere. Sist ut er professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kjetil Storesletten. Før helga tok han til orde for å fjerne en av indrefiletene i statlig subsidiering av privilegerte boligeiere: Rentefradraget på boliglån.

Professoren mener boligpolitikken er både urettferdig og økonomisk uklokt. Ikke bare er subsidieringen av boligeiere, med lave skatter og rause rentefradrag, usosial – for økonomien er det heller ikke sunt at subsidier driver opp prisene ettersom det fører til høy belåningsgrad blant norske husholdninger.

Det skapte rabalder. Rentefradraget har i årevis vært helt sentralt i boligpolitikken. I flere tiår har både blå og røde regjeringer gladelig sendt penger til de tusen hjem for å dekke deler av renteutgiftene deres.

Høyres finanspolitiske talsmann, Henrik Asheim, var raskt på plass med hissig følelsesretorikk på Dagsnytt Atten: Vi må ikke glemme at det er folks stuer det er snakk om. Rentefradraget er en del av suksesshistorien som har skapt en nasjon av selveiere, mente han. Storslettens forslag ble kontant avvist som skrivebordspolitikk.

Dagbladet mener det er synd at politikere av Asheims kaliber ikke er mer åpen for argumentene mot rentefradraget. Det at det er usosialt og urettferdig biter trolig ikke så mye, men Asheim bør merke seg den tvilsomme effekten rentefradraget har på andel boligeiere. Nyere forskning på den danske endringen av ordningen i 1987 konkluderer med at den ikke utgjør noen forskjell. Det eneste rentefradraget sørger for er at vi kjøper større og dyrere.

Opprettholdelse av en ordning som sørger for at de som har råd kan kjøpe større og dyrere er politikk det også. God er den imidlertid ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media