LEDER

Boligpolitikk

Rentefradraget på boliglån fungerer ikke etter hensikten

Dagbladet mener: Dagens boligpolitikk er urettferdig og usosial.

Subsidierer: Leder av Finanskomiteen, Henrik Asheim, liker at staten subsidierer norske boligeiere med milliarder av kroner årlig.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Subsidierer: Leder av Finanskomiteen, Henrik Asheim, liker at staten subsidierer norske boligeiere med milliarder av kroner årlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Med fullt politisk overlegg er boligeiere blitt en kraftig subsidiert gruppe i det norske samfunnet. Årlig overføres flere titalls milliarder fra fellesskapet til selveierne. Det er behagelig for dem det gjelder, men blodig urettferdig for resten. De som ikke er rike nok til å eie selv, er nemlig med på å betale for alle som er det.

Slik er boligmarkedet, med påfølgende subsidier og skattefritak, en driver for økte forskjeller. For bare en drøy måned siden fikk vi en urovekkende bekreftelse på ulikheten dagens politikk skaper:

Ifølge SSB har andelen boligeiere blant folk med kort utdanning, lav lønn eller mottakere av sosialhjelp og bostøtte falt med ti prosentpoeng de siste atten åra. De bemidlede drar ifra. Ser vi noen tiår tilbake i tid er det enorme summer som skiller eierne fra resten. Prisstigning, rause subsidier og fordelen ved å bo i egen bolig, utgjør millioner for de fleste boligeiere.

Utviklingen får stadig flere til å reagere. Sist ut er professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kjetil Storesletten. Før helga tok han til orde for å fjerne en av indrefiletene i statlig subsidiering av privilegerte boligeiere: Rentefradraget på boliglån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer