Reppen tilbake med absurd humor

Iren Reppen (35) har blitt lokket ut av tv-ruta og inn på teatret igjen av regissør Marit Moum Aune (36). Tospannet fra suksessen «Det e' hardt å være mainn» er tilbake på Det Norske Teatret med absurd dansk humor i «Snart kjem tida».

De fire siste årene har Iren Reppen stort sett befunnet seg foran kamera. Hun har spilt inn to omganger av tv-serien «Nini» og vært programleder i NRK. I tillegg har hun brukt teaterpausen til å få en datter. - Jeg valgte å komme tilbake til teatret på grunn av Marit Moum Aune. Etter fire år borte fra scenen er det viktig for meg å jobbe med de rette menneskene på det rette prosjektet, sier hun, begeistret over å være «hjemme» igjen på Det Norske Teatret. - Jeg går kraftig ned i lønn, men her får jeg jobbe med de beste folkene. De ansattes lojalitet og kjærlighet til teaterhuset er helt unik. Angrepet på ensemblene ser jeg virkelig som en trussel, sier hun. Regissør Marit Moum Aune, prisbelønnet for arbeidet med Dag Solstads «Genanse og verdighet» på Nationaltheatret, har plassert seg på den andre sida i høstens teaterdebatt. Hun etterlyser nytenking rundt organiseringen av teatrene og skuespillernes arbeidsformer.

Krangler

- Iren og jeg er veldig ulike typer, og teaterpolitisk er vi uenige. Vi krangler mye! sier hun. De to kollegene og venninnene fant hverandre kunstnerisk midt i en krise for ti år siden. - Alt - utenom vårt samarbeid - kollapset rundt oss på oppsetningen «Freedom» på Trøndelag Teater, forteller Marit Moum Aune. - Alle syntes jeg var en håpløs ung instruktør. Bare en trodde på meg. Iren fløy rundt på teatret med ei T-skjorte der hun hadde trykt «Ja! Med nei kommer du ingen vei!». Uten hennes støtte er det ikke sikkert at jeg hadde vært instruktør i dag . - Marit har gleden og energien som er så viktig i prøvesituasjonen. Jeg orker ikke sitte så lenge og gruble og analysere ting. Da er det bedre å komme seg ut på golvet og prøve ut ideene, sier Iren Reppen.

Tøyser

- Når vi tuller og tøyser er det mye som kan skje, nikker regissøren. I «Snart kjem tida», som har premiere 23. januar, får to godt voksne par sannheten om sine egne liv midt i trynet. Danske Line Knudzons absurde og komiske drama ble en kjempesuksess i Danmark. - Sønnen i stykket, «Knutebarnet», er i virkeligheten blitt 55 år uten at foreldrene har merket at tida har gått. De - og vi - er så opptatt av å se bakover at vi ikke ser hverandre. Vi er redde for å bli gamle, redde for døden. Men vi våkner alle opp en dag og oppdager at vi ikke er 21 lenger, ler Marit Moum Aune. På scenen deltar Iren Reppen, Ingunn Øyen, Lasse Kolsrud, Svein Roger Karlsen, Svein Erik Brodal og Hilde Olausson.

SAMMEN IGJEN: Marit Moum Aune (t.v.) og Iren Reppen leker seg med sex og samliv og dødsangst på Det Norske Teateret.