«Rescue Dawn»

Halvhjertet fangedrama fra Vietnam.

Dramaet «Rescue Dawn» høres ikke så veldig originalt ut og fikk meg til å lure på hvor mange filmer som er laget om amerikanske soldater som havner i fangenskap hos Vietcong. Men veteranregissør Werner Herzog og Christian Bale, som ofte er en glimrende skuespiller, gjorde meg nysgjerrig.

Filmen, som går rett på dvd her hjemme, har fått en del svært gode kritikker i USA og Herzog har fra før laget en dokumentar om tyskamerikaneren Dieter Dengler, hvis historie filmen er basert på. Men dessverre. Det beste ved «Rescue Dawn» er fotograferingen. Bildene fra jungelen (i Thailand) er så gjennomtrukket av fuktighet og hete at det nesten er ubehagelig.

Men om aldri så sann, om aldri så flott utseende, sier den ikke noe vi ikke har fått fortalt mange, mange ganger før. Det overrasker også at Herzog har valgt en så svart-hvitt-framstilling av fangevoktere. Bale overbeviser heller ikke som ekstremt entusiastisk og naiv pilot med fluktplaner. Han minner om Tom Cruise på sitt mest intense. Det er ikke ment som en kompliment. Null bonus.