Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reservedeler

Sterk film om menneskesmuglere og deres ofre.

FILM: To knallsterke filmer de siste par åra har gitt innblikk i flyktningers miserable hverdag: Stephen Frears\' «Dirty Pretty Things» og Michael Winterbottoms «I denne verden». Nå kommer en ny, som ser situasjonen fra uvant perspektiv.

Den slovenske manusforfatteren og regissøren Damjan Kozole har laget en historie fra menneskesmuglernes synsvinkel. I «Reservedeler» - tittelen henspiller på markedet for flyktningers indre organer - klarer han til og med å skape en slags sympati for de forhutlete, kjederøykende og kyniske taperne som lever av å frakte mennesker som kveg over grensa.

Hovedpersonen Ludvik (Peter Musevski) er forhenværende speedwaymester i en nedslitt by sør for Ljubljana.

Midt i byen ligger et atomkraftverk. Ludviks kone er død av kreft, og han behandler sitt eget kreftutbrudd med å drikke morgenurin. Han lever på minnene om sin storhet på racerbanen. Lengselen etter det gamle systemets lykkelige knapphet blomstrer også i denne filmens skikkelser, som i mange av dagens filmer fra den tidligere østblokken.

Ludvik og hans smuglergjeng utnytter flyktningene, flår dem for penger og forlanger sex av kvinnene før de kjører dem til grenseovergangen mot Italia.

De skjønner ikke hva stakkarene vil til «Eu1opa» for; der ender de likevel som horer eller reservedeler. Midt i denne kynismen formidles det likevel nyanser av anstendighet som gjør filmen usedvanlig sterk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media