Reserven gråt i kulissene

Langtidssjukmeldte Henrik Mestad ble friskmeldt få timer før premieren på «Victoria» i går kveld. Mens Mestad spilte, gråt hans erstatter Anders Dahlberg blod i kulissene.

Ikke at han ønsket Henrik Mestad noe vondt, men Dahlberg maktet bare ikke å holde følelsene for seg selv etter teppefall:

-  Hadde det vært jeg som sto der ute i kveld, kunne det forandret karrieren og livet mitt. At jeg får vikariere neste uke, betyr ingenting. Det er premieren som betyr noe. Det er premieren som gir omtale i media, det er premieren som blir anmeldt. Jeg har hatt store roller på regionteatrene. Men jeg har aldri stått på scenen på en av de store scenene og hatt hovedrollen.

-  Det var en pine ikke å få spille i kveld. Jeg kunne ha revet hjertet mitt ut for denne premieren, sa bodøværingen etterpå.

Dahlberg har til og med spilt Johannes før, på Nordland Teater.

Hjernerystelse

Så nær var Dahlberg å spille møllerens sønn Johannes mot Herborg Kråkeviks Victoria, at han sto iført kopier av møllersønnens kostymer rett bak scenen. Klar til å gå inn i rollen ved det minste tegn til svakhet fra nyss friskmeldte, men fortsatt hjernerystede Henrik Mestad.

Dramaet startet for tre uker siden, da Henrik Mestad falt stygt og fikk hjernerystelse, fortsatte da Dahlberg ble kalt inn som erstatter og slapp alt han hadde i hendene, og kulminerte med at Mestad - på overtid fordi premieren ble utsatt ei uke - likevel kom tilbake.

Et drama der Dahlberg ble stående igjen som taperen:

-  Jeg har jobbet døgnet rundt i tre uker, og gitt av mitt hjerteblod for å forme min Johannes .

Peip i ørene

Men Mestad ikke bare friskmeldte seg. Han klorte seg fast, fokuserte på replikkene og mobiliserte enormt mot øresus og hodepine.

-  Lørdag hadde vi prøvepremiere med prøvepublikum. Det gikk elendig. Jeg var så liten, hadde overhodet ikke noe av den kraften og energien som skal til for å gripe en teatersal fylt med 700 stille og avventende publikummere. Hele søndagen peip det i ørene. Jeg var overbevist om at jeg ikke kunne spille. Men sakte ble det bedre, og i samråd med legen friskmeldte jeg meg selv i morges, sa en lettet Henrik Mestad i går kveld.

-  Dahlberg sier at både karrieren og livet hans ville forandret seg dersom han hadde sluppet til?

-  Sa Anders virkelig det? spurte Mestad og ble tankefull.

Styrkeprøve

-  Jeg kan forstå det. Jeg har vært privilegert, fått en del hovedroller. Anders har gått den lange, tøffe veien. Og kom så nær. Han sto faktisk der hele forestillingen gjennom, i kostymer, og ventet på å steppe inn. Og så fikk han ikke vist fram sin Johannes. Han har en fin Johannes. Lunere enn min.

-  De to spiller Johannes med helt forskjellig pust, rytme og attityde. Men jeg føler at jeg selv kom styrket ut av denne styrkeprøven. Da vi sto på scenen nå i kveld, forsøkte jeg å koble ut risikoen for at Henrik skulle svime av. Heldigvis bar båten, sa Herborg Kråkevik.