Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Resett

Resett utestenges fra PFU: - Var som forventet

Pressens Faglige Utvalg vil ikke behandle klager på nettsteder som Resett, HRS, Radikal Portal, og blogger.

IKKE OVERRASKET: Helge Lurås, redaktør i Resett, sier han ikke er overasket over at Pressens Faglige Utvalg ikke vil behandle klager på Resett og andre medier som ikke er medlem av noen presseorganisasjoner. FOTO: NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: Helge Lurås, redaktør i Resett, sier han ikke er overasket over at Pressens Faglige Utvalg ikke vil behandle klager på Resett og andre medier som ikke er medlem av noen presseorganisasjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge pågått en diskusjon om hvilke medier som kan klages inn til pressens egen selvdømmeordening, Pressens Faglige Utvalg (PFU), etter at flere alternative medier er blitt klaget inn.

I dag bestemte styret i Norsk Presseforbund at medier må være medlem av en av medieorganisasjonene, for at PFU skal behandle klager mot dem.

Det betyr at nettsteder som Resett, HRS og Radikal Portal, i tillegg til blogger, fra nå av holdes utenfor PFU, skriver fagbladet Journalisten. Disse er i dag ikke medlem av en presseorganisasjon.

Diskusjonen har blant annet gått på at alternative nettsteder, som i realiteten ikke følger de presseetiske reglene i Vær Varsom Plakaten, «låner» av de tradisjonelle medienes troverdighet, ved å si at de følger disse etiske reglene.

Saken var også oppe i styret i november. Da stod det i sakspapirene at Norsk Presseforbund stadig oftere opplever «at vi mottar klager til PFU på medier som ikke er tilknyttet Presseforbundet, men som publiserer innhold som kan ligne på journalistikk», skriver Medier24.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier at dette er et bakteppe til at de vedtok at kun medier som medlem kan klagebehandles i PFU.

- Behov for å synliggjøre

- Det er det absolutt. Vi har et behov for å synliggjøre hva det innebærer å følge Vær Varsom-plakaten, som nesten alle norske medier har sluttet seg til. Dette er også en ordning som krever ressurser. Da er det krevende å behandle mange klager på medier som ikke er med og finansierer det, sier Floberghagen til Dagbladet.

Flere alternative nettsteder skriver at de følger Vær Varsom-plakaten, uten å være medlem av noen av medieorganisasjonene.

Dermed er de heller ikke med på å finansiere klageordningen i PFU.

- Jeg synes det er viktig at Vær Varsom-plakaten ikke er noe man smykker seg med, men noe man har et aktivt forhold til, sier Floberghagen.

Vil vurdere å melde seg inn

Fram til i dag kunne PFU også behandle klager på medier og nettsteder som ikke er medlem av noen medieorganisasjoner, men som sier at de følger Vær Varsom-plakaten. For at disse klagene skulle behandles, måtte de som ble klaget inn selv samtykke til det. Det blir det nå slutt på.

Helge Lurås, redaktør i Resett, sier til Dagbladet at vedtaket var som forventet.

- Vi var klar over innstillingen, og vi har forståelse for den delen av beslutningen som er begrunnet i økonomiske hensyn. Klagebehandlingen er en kostbar prosess, og de som ikke betaler bidrag får ikke saken vurdert, sier Lurås.

Den andre delen av begrunnelsen har han derimot et annet syn på.

GENERALSEKRETÆR: Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund. FOTO: NTB Scanpix
GENERALSEKRETÆR: Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- PFU skal holde medier ansvarlig overfor et uavhengig organ, slik at vi skal få en ryddig medieoffentlighet. De som ikke er medlem av presseforbundet vil fortsette å finnes, så jeg vet ikke hva Presseforbundet vil oppnå ved å ekskludere, sier Lurås.

Til Floberghagens utttalelse om at det er viktig at Vær Varsom-plakaten ikke er noe man bare smykker seg med, svarer han at de vil følge presseetikken selv om de ikke er medlem.

- Vi vil fortsette å etterleve Vær Varsom-plakaten og redaktørplakaten, selv om klager imot oss ikke vil bli behandlet. Det er ikke noe vi smykker oss med. Det er gode prinsipper vi har tenkt å følge uavhengig av om klager blir behandlet, sier han.

Lurås legger til at han nå vurderer å melde seg selv eller Resett inn i en presseorganisasjon. Hans Rustad, redaktør for det alternative nettstedet Document, har også tidligere uttalt til Klassekampen at han vurderte medlemskap, dersom vedtektene ble endret.

Klaget inn

I slutten av februar klaget samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali inn nettstedet Resett til PFU for det hun mente var brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten etter at nettstedet la ut et anonymt innlegg hvor hun ble utsatt for verbale angrep.

Det stod blant annet at Jirde Ali var «et hatsk PK-smykke (politisk korrekt, red.anm.) med snevert utsyn» som er opptatt av å «klekke ut provokasjoner, som vil få det norske folk til å hate seg selv enda mer». Dette er en av klagene som per i dag ikke vil bli behandlet.

Elin Floberghagen forklarer at dersom medier som fra nå av blir ekskludert, melder seg inn i en presseorganisasjon, vil klager mot dem kunne behandles.

- Om de melder seg inn og søker medlemskap i disse, vil de bli klagebehandlet, sier Floberghagen, og forklarer at dette også kan gjelde blogger.

- I den grad bloggen er et journalistisk produkt, kan de også søke medlemskap i presseorganisasjonene, sier Floberghagen.

Kan ikke ha bindinger til media

På styremøtet i dag diskuterte de også om allmennhetens representanter i PFU kan ha bindinger til pressen, enten eierinteresser eller ansettelsesforhold. Det har tidligere vært en debatt om investor Øystein Stray Spetalen kan fortsette å sitte som representant for allmennheten i PFU, når han har eierinteresser i medier.

Dagens diskusjon om hvorvidt allmennhetens representanter kan ha bindinger til pressen, ble tatt på generelt grunnlag.

- Vi har vedtatt at allmennhetens representanter som hovedregel ikke skal være ansatt i eller ha eierinteresser i norske medier. Det vil være føringer når vi skal innstille til nye medlemmer i PFU, som skal behansdles i juni, sier Floberghagen.

9. mars opplyste Floberghagen at Spetalen hadde solgt seg ut av nettstedet Resett.

Spetalen har tidligere sagt til Nettavisen at han de siste ti årene har eid større og mindre aksjeposter i Schibsted, Dagbladet og Klassekampen, i tillegg til Resett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!