POPULÆR: Don Martin har fått med seg Tommy Tee på sin ferske Oslo-hyllest «Nilsen». Arkivfoto: Nina Ruud
POPULÆR: Don Martin har fått med seg Tommy Tee på sin ferske Oslo-hyllest «Nilsen». Arkivfoto: Nina RuudVis mer

Respekt for østkanten

Lokalpatriotismen blusset opp igjen denne uka.

«Er du dum, eller er du bare fra Oslo», fikk søsteren min høre halvhumoristisk fra en fyr i Tønsberg. Utenfor Oslo finnes det nok av dem som kaller hovedstaden «Norges rævhøl», og som aldri forstår at folk vil bo her. Og innenfor Oslo går debattene om kriminalitet, dop og innvandrerandelen på skolene. I offentligheten er Oslo øst primært knyttet til problemer. Og jo da, som alle andre steder er det problemer her. Men de fleste som har vokst opp på Oslo øst ville ikke vokst opp noe annet sted.

Vi kjenner i stedet på en trass og en stolthet over det vi har, som gjør at en singel som «Nilsen» av hiphopveteranene Don Martin og Tommy Tee blir sett 45 000 ganger på YouTube på en under ei uke. Sannsynligvis har du allerede sett en variant av denne tekstlinja på sosiale medier: «Jeg er så Oslo, du kan kalle meg for Nilsen, Rudolf, Lillebjørn, Joachim - velg hvilken».

Oslo Øst-patriotismen er ikke ny. Den høres annenhver søndag på Vålerengas hjemmekamper på Ullevaal stadion. For ti år siden var t-skjorter med «Tøyen» og «Stovner» en vanlig del av bybildet. Ikke minst blusset oslopatriotismen opp etter 22. juli. Nå trenger den seg fram igjen.

15-årige Rahman Chaudry som busses vestover til Nordberg skole skrev nylig en hyllest til Furuset på Si;D: «Når jeg har forsøkt å fortelle klassekameratene mine på vestkanten hvor bra vi faktisk er, fnyser de og ler. De har sett artikkelen om knivstikkinga i VG, de har sett innvandrerne på Jernbanetorget som bråker som et helvete». Forfatter Linn Strømsborg har skrevet en hel bok om stedet. «For meg er Furuset et helt vanlig sted med et ufortjent dårlig rykte», skrev hun på NRK Ytring tidligere i uka.

Nærheten til marka er den vanligste begrunnelsen for hvorfor Oslo er en god by å bo i. Og for all del, det er mange som også flytter til utkanten av østkanten for å kunne gå på ski fra døra. Men vi er mange som ikke trekker til marka i helgene. Jeg kan også gå tur i timevis, men jeg holder meg i Oslo sentrum. Jeg visste knapt hvem Oddgeir Bruaset var inntil nylig. Jeg forstår ikke dem som vil flytte ut av byen for å gi ungene en bedre oppvekst, og siterer hyppig Aftenposten-artikkelen «Forstadsflyktninger» som handlet om dem som prøvde ut rekkehusdrømmen utenfor byen, men kjedet vettet av seg og flyttet tilbake.

Vi på Oslo øst er omtrent som andre, men vi kjenner oss mer igjen i «Ungdommens råskap» enn i «Reprise». Og som forskerne Bengt Andersen skriver: «Gå selv rundt i Groruddalen midt på natta, og det du skal passe deg for er nattbussen.»

Cornelia Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem
Cornelia Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer