Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Respekt for Sverigedemokraternas velgere

Det samme har skjedd i Norge.

JIMMY ÅKESSON: Sverigedemokraterna med lederen i spissen nektet i går å stemme for den rødgrønne regjeringens budsjett. 22. mars blir det nyvalg i Sverige.
sverigedemokraterna.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
JIMMY ÅKESSON: Sverigedemokraterna med lederen i spissen nektet i går å stemme for den rødgrønne regjeringens budsjett. 22. mars blir det nyvalg i Sverige. sverigedemokraterna. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Det er krisemøte i gang om budsjettet i Sverige og man skylder på Sverigedemokratene som de ikke vil snakke med. Det er ikke noe rart at dette skjer når de andre partiene boikotter Sverigedemokratene totalt. De må da sannelig vise litt respekt på alle de velgerne som tross alt har stemt på SD.

Det samme skjedde jo i Norge i 1986. Kåre Willochs regjering ble utnevnt 14. oktober 1981 som en ren Høyre-regjering. 8. 6.83 ble den utvidet til en koalisjonsregjering mellom Høyre, Krf og SP. Regjeringen ønsket ikke å ha noe med Frp å gjøre, men kun ha deres stemmer. Det parlamentariske grunnlaget ble utfylt ved Frp sine to representanter. Våren 1986 hadde oljeprisen falt fra 29 til 15 dollar fatet, og i mars la regjeringen frem en «påskepakke» med 16 innstramningsforslag. Et av punktene var å øke bensinavgiften med 42 øre literen, og regjeringen gikk først til Arbeiderpartiet for støtte. Ap satte imidlertid som krav for å gå med på en avgiftsøkning de egentlig var for, at Willoch også hevet toppskatten. Dette var Willoch ikke villig til å gå med på ettersom Høyre mente det kunne skade den økonomiske veksten. Regjeringen var nå avhengig av Frps støtte for å overleve, men Carl I. Hagen hadde i valgkampen lovet å bekjempe alle skatte- og avgiftsøkninger, bensinavgiften spesielt. Samtidig hadde han også lovet å ikke felle en borgerlig regjering. Dagen før regjeringen stilte kabinettspørsmål om påskepakken sendte Frp ut en pressemelding om at «velgerne kunne stole på Hagen i spørsmålet om bensinprisene». Regjeringens skjebne var dermed beseglet, og regjeringen gikk av 9. mai 1986.

Nå er det i Sverige det gjelder og Sverigedemokratene har gått til valg på en innstramming i innvandringspolitikken. Man kan ikke forvente at Sverigedemokratene skal svikte sine velgere for å redde regjeringen. Regjeringen i Sverige ønsker ikke å ha noe med SD å gjøre, men stemmene skal de ha. Likheten mellom disse sakene er nok betegnende på at demokratiet ikke fungerer bestandig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling