Debatt: Dakota Access Pipeline

Respekt for urfolks rettigheter en forutsetning

DNB har fulgt situasjonen rundt oljerørledningen tett de siste dagene.

KONFRONTASJONER: Politi er satt in mot demonstranter mot den planlagte oljerørledningen i Nord- Dakota. Bildet  er tatt på indianerreservatet Standing Rock sist helg. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB Scanpix
KONFRONTASJONER: Politi er satt in mot demonstranter mot den planlagte oljerørledningen i Nord- Dakota. Bildet  er tatt på indianerreservatet Standing Rock sist helg. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I Dagbladet 4. november stilte Reidar Strisland en rekke spørsmål til DNB i forbindelse med bankens utlån til oljerørledningen som bygges i Nord-Dakota.

I overskriften spør han hvordan det føles å være på «politiets side mot fredelige bestemødre», og henviser til demonstrasjonene mot prosjektet.

Aller først: DNB forstår at dette prosjektet vekker reaksjoner, og det er bra at folk sier fra til oss og andre norske aktører som er involvert. Samtidig er det viktig å skille mellom ulike roller: DNB er en av 19 banker som gir lån til prosjektet. Mange av spørsmålene fra Strisland bør egentlig stilles til selskapene direkte, og spørsmål om politiets håndtering av demonstranter må stilles til relevante amerikanske myndigheter.

Som bank kan vi likevel bidra med tydelige forventninger og påvirke våre kunder. DNB har derfor fulgt situasjonen rundt oljerørledningen tett de siste dagene, og er bekymret over hvordan situasjonen har utviklet seg. På denne bakgrunn tar DNB nå initiativ til en objektiv og faktabasert vurdering av hvordan urfolks rettigheter er ivaretatt i prosessen.

Vi registrerer samtidig at det brede engasjementet rundt prosjektet har bidratt til at både internasjonale organisasjoner og amerikanske myndigheter har engasjert seg sterkere i saken.

For vår del er det viktig å være tydelig på ett punkt: DNB skal kun finansiere prosjekter som møter bankens krav til miljømessige og sosiale forhold. Vi har intensivert dialogen med våre kunder og understreket at respekt for urfolks rettigheter er en grunnleggende forutsetning for oss som bank. Hvis våre initiativ ikke gir tilfredsstillende svar og resultater, vil DNB vurdere sin videre deltakelse i prosjektet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.