Respektløst av «Medienytt»

«Medienytt» heter en nyskapning på NRK 2. Magasinet tar sikte på å servere nyheter fra mediefronten, og å kaste et kritisk blikk på dagens massemedier. Men det å opparbeide seg kritisk kredibilitet kan være problematisk, spesielt når det er en selv som går over streken.

Dårlig gjort

I går tråkket «Medienytt» og programleder Live Stensholt feil. Det skjedde helt på tampen av sendingen, da de viste et bilde av avgått statssekretær Fatma Jynge idet hun trasker alene bortover. Fotografiet, tatt av Aftenposten, var det ikke noe i veien med, men hvorfor ledsage det med lystig jinglemusikk og med en tone som kunne bli oppfattet som harselerende?

Det virket respektløst overfor en kvinne som har falt slik som Fatma Jynge har. Det var i mine øyne både et overtramp og et utslag av manglende journalistisk profesjonalitet.

Merkelig var også det forhåndsannonserte innslaget om Telenor-sjef Tormod Hermansens angivelig dårlige medietekke. Her fikk vi først teleblad-redaktør Arne Joramos synsing og heller lite belagte påstander om at Hermansens dårlige forhold til media kan få innvirkning på Telenors kommende børsverdi. Hvordan i all verden kan Joramo sitte og forutse noe sånt? Dernest kom NRK-reporter Hanne Skrikerud inn i studio og fortalte om hvor «ubehagelig» det var da Hermansen nektet å la seg intervju av henne. Skrikerud fikk ture fram uimotsagt, men hvordan kan jeg som TV-seer vite at det ikke var NRK-reporteren som gikk fram på en slik måte at Hermansens påståtte irritasjon faktisk var berettiget?

Uten å påstå at Skrikerud er en sånn, finnes det jo faktisk NRK-journalister som ser seg selv som halvguder, som alle andre plikter å stille opp for til enhver tid. Men bortsett fra finansieringsformen, skiller ikke NRK seg lenger ut fra andre TV-stasjoner.

Sine egne

NRK «Dagsrevyen» var oppsiktsvekkende sparsommelig i referatet fra rettssaken mot «en mann» tiltalt for smykkebedrageri. Det ble brukt få sekunder både på saken og på å nevne at NRKs egen journalist, Marit Christensen, er vitne og eksektefelle. Derimot lagde TV2-nyhetenes Connie Barr god journalistikk på stoffet, og gikk et konkret nyhetsskritt videre. Smykkesaken er åpenbart problemfylt for NRK, men det er lite heldig at man gir inntrykk av å beskytte sine egne. Kanskje kunne dét være et tema for neste «Medienytt»?

hans.rossiné@dagbladet.no