DEBATT

Respektløst om brukere i psykiatrien

Mental Helse er landets viktigste aktør i kampen mot unødvendig tvangsbruk i psykiatrien.

IMOT TVANG: På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix
IMOT TVANG: På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I mandagens Dagbladet har Arve Kirkevik, Eva Rognvik og Joar Tranøy et leserinnlegg om tvang. Dessverre går de også til angrep på brukerne. De hevder Mental Helse «gir full støtte til overgrepa.» Som i beste fall er ren løgn.

Ingen aktør er tydeligere imot unødig tvangsbruk enn oss. På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning. Vi mener særlover om tvang er diskriminerende. De må fjernes og samles i felles lovverk.

INFORMASJONSLEDER: Anlov P. Mathiesen.
INFORMASJONSLEDER: Anlov P. Mathiesen.

Vis mer

Artikkelforfatternes hovedbudskap er at samfunnet beveger seg mot mer bruk av tvang. Man forstår det videre slik at de ønsker at tvangsbruken skal reduseres. Dette er vi i så fall enige i. Vi er landets største brukerorganisasjon innen psykisk helse, og tvang er en av våre viktigste politiske saker.

Det grove angrepet på Mental Helse belegges med at vi sitter i en «kronisk autoritetsblind» kontrollkommisjon, som ifølge dem «velsigner torturen». Språkbruken er for useriøs til å kommentere, men det ufine angrepet vitner om lav innsikt i representasjon i kommisjoner. Som brukerrepresentanter skulle vi gjerne bestemme konklusjonen ved hver eneste korsvei, men slik er ikke virkeligheten.

De som kjenner begrepet brukerorganisasjon, vet at brukerne selv bestemmer både verdier og handlinger. Våre tillitsvalgte er brukere, og våre prinsipper er vedtatt av tillitsvalgte. Artikkelforfatterne retter et ytterligere stikk mot brukerne i Mental Helse, nemlig at dette «føyer seg inn i rekken av svik fra den organisasjonen.»

De nevner ikke hva de sikter til, så det er vanskelig å svare. Det er overraskende at de ønsker å angripe brukere i utgangspunktet, men forbausende umodent å gjøre det uten å legge ved noen form for dokumentasjon.

Det Kirkevik, Rognvid og Tranøy enten glemmer eller ikke er klar over, er at de som utsettes for denne tvangen vi jobber mot er medlemmer i Mental Helse. Leserinnlegget viser til reportasjer i VG som skapte debatt. De tok for seg graverende eksempler på tvangsbruk mot innlagte pasienter. Disse pasientene var i all hovedsak aktive i Mental Helse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer