DEBATT

Respektløst om brukere i psykiatrien

Mental Helse er landets viktigste aktør i kampen mot unødvendig tvangsbruk i psykiatrien.

IMOT TVANG: På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix
IMOT TVANG: På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I mandagens Dagbladet har Arve Kirkevik, Eva Rognvik og Joar Tranøy et leserinnlegg om tvang. Dessverre går de også til angrep på brukerne. De hevder Mental Helse «gir full støtte til overgrepa.» Som i beste fall er ren løgn.

Ingen aktør er tydeligere imot unødig tvangsbruk enn oss. På vegne av våre nær 8000 medlemmer (som er brukere) taler vi imot tvang ved enhver anledning. Vi mener særlover om tvang er diskriminerende. De må fjernes og samles i felles lovverk.

Artikkelforfatternes hovedbudskap er at samfunnet beveger seg mot mer bruk av tvang. Man forstår det videre slik at de ønsker at tvangsbruken skal reduseres. Dette er vi i så fall enige i. Vi er landets største brukerorganisasjon innen psykisk helse, og tvang er en av våre viktigste politiske saker.

Det grove angrepet på Mental Helse belegges med at vi sitter i en «kronisk autoritetsblind» kontrollkommisjon, som ifølge dem «velsigner torturen». Språkbruken er for useriøs til å kommentere, men det ufine angrepet vitner om lav innsikt i representasjon i kommisjoner. Som brukerrepresentanter skulle vi gjerne bestemme konklusjonen ved hver eneste korsvei, men slik er ikke virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer