Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Babcock

Resultatet av en varslet krise

Den beredskapen vi nå har i Nord-Norge, er så svekket at Legeforeningen frykter for liv og helse. Det er helseminister Bent Høie sitt ansvar.

SPARTE: Til tross for at alle varsellampene blinket, presset helseminister Bent Høie (t.h.) gjennom Babcock-kontrakten med knappest mulig margin. Babcock skulle blant annet spare penger på lønnskostnader og færre sykedager, skriver innsenderen. Her er Høie på Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SPARTE: Til tross for at alle varsellampene blinket, presset helseminister Bent Høie (t.h.) gjennom Babcock-kontrakten med knappest mulig margin. Babcock skulle blant annet spare penger på lønnskostnader og færre sykedager, skriver innsenderen. Her er Høie på Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det er krise i nord. Situasjonen for Berlevåg og flere andre kommuner i Finnmark er dramatisk. I Tromsø har flere luftambulansefly stått på bakken på grunn av feil, mens Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) rapporterer om en svært krevende og vanskelig høst, og en økning i transporter av syke mennesker som ikke blir gjennomført. Helse Nord har satt kriseberedskap.

Det gjorde sterkt inntrykk å besøke Tromsø onsdag og høre historiene fra folk som kjenner krisa på kroppen, både ansatte og berørte. Folk i Nord er sinte og redde fordi de ikke kan vite om ungene deres vil få den hjelpen de trenger hvis ulykken er ute.

Frykten og fortvilelsen for at eldre og syke ikke kommer til sykehus før det er for seint, er ikke vanskelig å forstå. I møte med dem som jobber med akuttberedskap på UNN, beskrev de en tøff høst med mange uregelmessigheter og svikt i beredskapen. Dette har den siste uka gått fra vondt til verre med mange fly på bakken.

Mens jeg var i Tromsø, var også helseminister Bent Høie på besøk. Jeg håper virkelig han tok seg tid til å lytte til frykten og fortvilelsen. Nå er det på tide å legge prinsipper om markedet og konkurranseutsetting til side, og finne en løsning som gir trygghet til folk i Nord-Norge.

LEGGER SEG FLAT. Pressekonferanse hos Babcock Scandinavian AirAmbulance AS. Video: NRK (med tillatelse) Vis mer

Folk i Gamvik og resten av Finnmark er smertelig klar over at de må leve med lang vei til nærmeste politistasjon og at det er langt til brannstasjon og sykehus. Da må de kunne forvente et minimum av helsesikkerhet. Ansvaret ligger hos helseministeren. Og det manglet ikke på advarsler da han kjørte gjennom et dårlig anbud for luftambulansetjenesten, og valgte svenske Babcock fordi de var det billigste alternativet.

Vi hadde nemlig en luftambulansetjeneste i Nord-Norge som fungerte. Det er under denne regjeringen den har kollapset. Allerede i 2016 ble Høie advart om at premissene i anbudet som resulterte i Babcock var en elendig idé, og at det ville gå ut over folks trygghet om det ikke ble sikret at kvalifisert personell ble med videre.

Da anbudet likevel ble en realitet, tok SV og resten av opposisjonen saken opp i Stortinget. Vi fryktet at privatiseringsiveren til regjeringen ville gå på bekostning av kvaliteten på en tjeneste som åpenbart burde være offentlig. Vi var særlig bekymret for manglende erfaring hos den nye operatøren. I regjeringens higen etter å gjøre luftambulansen så billig som mulig, fryktet vi også dårlige betingelser for de ansatte.

Til tross for at alle varsellampene blinket, presset helseministeren gjennom Babcock-kontrakten med knappest mulig margin, med viten og vilje. Babcock skulle blant annet spare penger på lønnskostnader og færre sykedager.

Nå ser vi resultatet: Alarmerende mange alvorlige avvik. Flyene kommer for seint, eller kan ikke lande for å hente alvorlig syke mennesker. De mangler ansatte og utstyr som fungerer. Helsepersonell sier at de er redde, og fastleger sitter med hjertet i halsen og slår alarm. Og vi har fått bekymringsmeldinger fra både Legeforeningen og Sykepleierforbundet om at barn og voksne får helsehjelp altfor seint.

I perioden etter Babcock overtok luftambulansen har Bent Høie en rekke ganger fått spørsmål både fra mediene og på Stortinget om bekymringer knyttet til den svekkede luftambulansetjenesten i Nord-Norge.

Gang på gang har han avvist krisen. Blant annet skriver han 7. august 2019 at nestleder i SV «bør slutte å spre unødig frykt og uro». 10. september gjentar han i VG at bekymringen for tilstanden i luftambulansen ikke er reell, og beskylder opposisjonen for å bedrive stemmesanking når vi har bedt om at han må rydde opp i situasjonen. Ifølge helseministeren har det vært svært god beredskap lengst nord den siste tiden.

Måten Høie håndterer dette på er både respektløs og arrogant. Dette er en rå forskjellsbehandling av mennesker i distriktene generelt, og folk i Nord-Norge spesielt. Det hadde aldri skjedd i Oslo, at folk måtte vente i 20 timer på å få akutt hjelp.

Det er på tide at Helseministeren innser at han har låst seg fast i et prestisjeprosjekt der kontraktsvilkår og teknikaliteter har blitt viktigere enn folks liv og helse. Svarene han gir er langt fra betryggende, og det er helt i det blå når luftambulansetjenesten kommer tilbake på et tilfredsstillende nivå.

I Tromsø besøkte jeg Lufttransport som før drev ambulansetjenesten. De har stående flere fly som raskt kan tas i bruk. Nå må vi snu alle steiner og få flyene i lufta igjen. Så må vi finne langsiktige løsninger for å sikre kvaliteten i beredskapen.

Jeg håper besøket i Nord-Norge får helseministeren til å ta av seg sine ideologiske skylapper og sette sikkerheten til folk i Nord foran alt annet.