DEBATT

Debatt: Babcock

Resultatet av en varslet krise

Den beredskapen vi nå har i Nord-Norge, er så svekket at Legeforeningen frykter for liv og helse. Det er helseminister Bent Høie sitt ansvar.

SPARTE: Til tross for at alle varsellampene blinket, presset helseminister Bent Høie (t.h.) gjennom Babcock-kontrakten med knappest mulig margin. Babcock skulle blant annet spare penger på lønnskostnader og færre sykedager, skriver innsenderen. Her er Høie på Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SPARTE: Til tross for at alle varsellampene blinket, presset helseminister Bent Høie (t.h.) gjennom Babcock-kontrakten med knappest mulig margin. Babcock skulle blant annet spare penger på lønnskostnader og færre sykedager, skriver innsenderen. Her er Høie på Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er krise i nord. Situasjonen for Berlevåg og flere andre kommuner i Finnmark er dramatisk. I Tromsø har flere luftambulansefly stått på bakken på grunn av feil, mens Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) rapporterer om en svært krevende og vanskelig høst, og en økning i transporter av syke mennesker som ikke blir gjennomført. Helse Nord har satt kriseberedskap.

Det gjorde sterkt inntrykk å besøke Tromsø onsdag og høre historiene fra folk som kjenner krisa på kroppen, både ansatte og berørte. Folk i Nord er sinte og redde fordi de ikke kan vite om ungene deres vil få den hjelpen de trenger hvis ulykken er ute.

Frykten og fortvilelsen for at eldre og syke ikke kommer til sykehus før det er for seint, er ikke vanskelig å forstå. I møte med dem som jobber med akuttberedskap på UNN, beskrev de en tøff høst med mange uregelmessigheter og svikt i beredskapen. Dette har den siste uka gått fra vondt til verre med mange fly på bakken.

Mens jeg var i Tromsø, var også helseminister Bent Høie på besøk. Jeg håper virkelig han tok seg tid til å lytte til frykten og fortvilelsen. Nå er det på tide å legge prinsipper om markedet og konkurranseutsetting til side, og finne en løsning som gir trygghet til folk i Nord-Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer