NRK felt i PFU:

- Resultatet var katastrofalt

Redaktør mener NRK må bruke fellelsen for alt den er verdt.

FELT: NRK-programmet «Folkeopplysningen» ble felt i Pressens Faglige Utvalg etter å ha forsøkt å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Video: NRK Vis mer
Publisert

Onsdag ble NRK felt i PFU for TV-programmet «Folkeopplysningen». Programmet rettet i lang tid i 2019 falske nyheter mot ungdom ved Lillestrøm videregående skole. Hensikten var å påvirke dem til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Redaktør i Medier24, Erik Waatland, mener fellelsen er alvorlig og av historisk karakter.

- De får smekk på fingeren etter å ha spredd falsk informasjon. NRK har brutt sin egen formålsparagraf, og dette kunne fått følger for kommunevalget, sier Waatland til Dagbladet.

- Katastrofalt

Waatland understreker at NRKs intensjoner var gode.

- Men resultatet var katastrofalt. De har faktisk manipulert et valg. Det går selvfølgelig utover medienes troverdighet. Vi trenger ikke at de tradisjonelle mediene sprer falsk informasjon, for vi har nok av det fra andre. Vi skal drive med god og troverdig journalistikk, sier han.

Det er ikke hvilken som helst fellelse NRK har fått. Punkt 1.5 i Vær varsom-plakaten har bare blitt brukt tre ganger før.

- NRK må bruke denne fellelsen for alt den er verdt internt. De må gå grundig opp løypa og vurdere om prosjektet var godt nok. Men jeg håper ikke at vi får et NRK som redd etter dette. Intensjonen var som sagt forbilledlig, men resultatet katastrofalt, sier Waatland.

- KATASTROFALT: Redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24 kaller resultatet av NRKs program for katastrofalt. Foto: Berit Roald / NTB
- KATASTROFALT: Redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24 kaller resultatet av NRKs program for katastrofalt. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Må ta det til oss

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, fulgte PFU-møtet og sier til Medier24 at de tar fellelsen til etterretning.

- Et overveiende flertall konkluderer med at dette var brudd. Og ser også at flertallet mente at dette ikke var forsvarlig, og det må vi ta til oss, sier Kalbakk til Medier24.

Han påpeker også at det var et medlem av utvalget som var enig med NRKs konklusjon.

- Det skal også sies at dette ikke var en gjennomsnittlig PFU-sak. Den har skapt mye debatt, og det blir nok også mer nå. Sånn sett var det også et viktig mål med programmet, å skape debatt rundt valg og «fake news».

- Hegne om sin troverdighet og tillit

Episoden «Make Lillestrøm great again» handler om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

Programmet ble vist i november 2019 og klagd inn for PFU av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i juni 2020. De klagde med samtykke fra flere politiske ungdomspartier som stilte ved skolevalget på denne skolen.

LNU mente også at programmet hadde brutt punkt 3.2, om opplysningskontroll, og 3.3, om klare premisser. NRK avviste i sitt tilsvar at de hadde brutt god presseskikk.

- Redaktørstyrte medier skal hegne om sin troverdighet og tillit. Da skal mediene vokte seg selv om gå den veien selv vist i «Folkeopplysningen». Det er å åpne en dør jeg er skeptisk til skal åpnes, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

Forventer NRK-beklagelse

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er glad for at NRK ble felt i PFU, og krever beklagelse til de berørte elevene som ble forsøkt manipulert.

- Dette er ikke som kan tukles med, sier han.

Han påpeker at skolevalgene er mange elevers første møte med demokratiet, og det er en viktig læringsarena både for unge velgere og unge politikere.

- Jeg forventer at NRK kommer med en oppriktig beklagelse til de elevene som ble forsøkt manipulert.

Seier for demokratiet

- Dette er en demokratisk seier. Vi er veldig glade for at PFU legger såpass vekt på pressens rolle for å beskytte demokratiet, sier styreleder Isa Maline Isene i LNU i en kommentar.

Ellers vil LNU påpeke at det er flott at de kan bidra til å skrive pressehistorie med ny bruk av paragraf 1.5.

- Fellingen beviser hvor grov NRKs feilvurdering var. «Folkeopplysningen» vant en pris, men ble dømt i PFU for elendige etiske vurderinger, sier Isene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer