HELGEKOMMENTAREN FRA AKSEL BRAANEN STERRI.

Retningsløst Arbeiderparti

Ap må forankre politikken i sosialdemokratisk ideologi om de skal appellere til velgerne.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når etterdønningene etter #metoo og Giske-saken legger seg, har Arbeiderpartiet et solid stykke arbeid å gjøre. Det skyldes ikke bare det skuffende valgresultatet i 2017. Verre er det at partiet virker retningsløst og ikke evner å engasjere.

Problemet ligger i at Ap ikke løfter fram og tar på alvor egen ideologi. Å finne de rette enkeltsakene som folk er opptatt av er viktig. Men et parti som utelukkende forsøker å stå for de sakene som er viktig for folk vil fort finne ut at de framstår som en værhane, snarere enn et parti som evner å stake ut en kurs, ta lederskap og vise velgerne hva de står for.

Til tross for at partistrateger og statsvitenskapelig barnelærdom vil fortelle deg at valg vinnes ved å lime seg tettest mulig opp til sentrumsvelgernes foretrukne politikk, utelukker ikke det at en kan vinne ved å dyrke et eget ideologisk prosjekt. Det så ut til å virke i 2005 da Ap fant sammen med Sp, SV og fagbevegelsen. Erfaringer fra andre land viser det samme.

En britisk studie fra 2012 viser at velgerne motiveres mindre av deres verdimessige tilknytning til venstresiden når Labour plasserer seg i sentrum. En annen studie av 72 valg i 16 land, som ennå ikke har gått gjennom fagfellevurdering, viser at sosialdemokratiske partier som trekker inn mot sentrum taper velgere på lang sikt (se pdf).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer