UTENFOR BOKSEN: «På tre år må det være mulig å komme seg ut av det forholdet», skrev Per Ståle Lønning om jenta som har anmeldt Vågå-ordføreren, og twittokratiet fikk bakoversveis.
 Foto: Anniken C. Mohr
UTENFOR BOKSEN: «På tre år må det være mulig å komme seg ut av det forholdet», skrev Per Ståle Lønning om jenta som har anmeldt Vågå-ordføreren, og twittokratiet fikk bakoversveis. Foto: Anniken C. MohrVis mer

Retorisk messing

Jeg skulle ønske flere våget å synse utenfor boksen.

Det måtte en TV-redaktør og en eks-justisminister til for at jeg skulle få ånden over meg til å skrive dette. I kjølvannet av Obamas seier natt til onsdag, klarte nemlig Mina Ghabel Lunde, redaktør for «Ettermiddag» i TV2, å hisse på seg Anne Holt ved å ymte frempå at Obamarama-feberen i Norge er litt vel påfallende.

«Et overveldende flertall av folk på gata i Bergen ville stemt Obama, melder TV2. De har naturligvis satt seg godt inn i amerikansk politikk.» 140 sarkastiske tegn fra Ghabel Lunde som satte sinnet i kok hos den samfunnsengasjerte krimdronningen. I mylderet av tweets a la «retorikkens Messi vant valget» stiller Anne Holt et meget bryskt spørsmålstegn ved om det er greit å harselere med «folk som engasjerer seg». Jeg stiller meg følgelig spørsmålet om Holt har forstått hva Ghabel Lunde mener.

MENS JEG funderer over dette ordskiftet lar jeg tankene fare. Nærmere bestemt bakover i nær fortid. «Gjørv-rapporten var usminket», «Bejer Enghs prosedering i verdensklasse», «Vågå-ordføreren må gå», «Obama ligger langt til høyre for FrP». Hvem er det som uttaler seg om disse tingene?

Sturla Haugsgjerd, researcher i Trygdekontoret. Foto: Erling Hægeland
Sturla Haugsgjerd, researcher i Trygdekontoret. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Selvoppnevnte rettspsykiatri-eksperter og USA-eksperter har blitt en stående vits i det offentlige ordskiftet. Det de holder på med er selvsagt bare ren synsing, ikke ulikt praten som har foregått i kaffeslabberaser gjennom århundrer i dette landet. Forskjellen er at den nå foregår i all semioffentlighet mellom et stadig økende antall meningsytrere av ymse karakter. Er det noe galt i dette? Selvsagt ikke. Det er jo bare ord. Eller vent litt, ord kan jo være ganske farlige de. «Ytringsansvar» var en neologisme (pun intended) som plutselig lå i manges munn. Og kanskje er det noe i dette.

FOR JEG KAN nemlig slå fast, basert på meget kvalifisert synsing, at det er en stadig økende avstand mellom twittokratiets konsensus og «snakket på byen». Og da snakker jeg ikke om brungrumset slarv mellom bygdedyr og trygdedyr der ingen kunne tru at nokon kunne bu. Nei, jeg snakker om hva twittokratiet sier når de pjatter ved cafébordene på Grünerløkka og lunsjbordene i medie-Norge: «At han ble dømt utilregnelig er en skandale», «Den rødgrønne regjeringen knebler all debatt», «13 år gamle jenter har lov til å tenke». Men den slags skriver de aldri på twitter.

SOM RESEARCHER for Norges udiskutabelt beste TV-program, var jeg «medskyldig» i å bringe eks-debattprogramlederen Per Ståle Lønnings utsagn i anledning Vågå-rettsaken fra lunsjbordet til Trygdekontoret, vel vitende om at det etter manges mening var en hårreisende uttalelse. Hvorpå VG ikke overraskende smalt det opp på forsiden. Hvem kan klandre dem? Temperaturen i norsk samfunnsdebatt har med twitter beveget seg faretruende nær 37 grader, og all den tid journalistene tilbringer store deler av sin tid der, er det ikke rart man får bakoversveis når noen for én gangs skyld sier noe kontrært.

FOR TI ÅR SIDEN husker jeg at jeg irriterte meg grenseløst over at Davy Wathne og Ivar Hoff satt i dress og snakket sport som om de var politiske kommentatorer. Nå har bordet snudd. @TV2Davy er faktisk en av få kontrære stemmer.

Snart klarer jeg ikke skille den halvoffentlige samfunnsdebatt fra diskusjon med hashtagen #2fx, hadde det ikke vært for at Molde- og Rosenborg-supportere faktisk tør å være beint frem uenige. Jeg har ikke noen tall som understøtter disse meningene, men som synser har jeg en sterk fornemmelse av at det er denne veien vi beveger oss. Og synsing er helt greit. Jeg skulle bare ønsket flere våget å synse litt utenfor boksen.

Følg oss på Twitter