Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Retroaktig Lara

Lara Croft slår knockout på James Bond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  <>Les flere anmeldelser her!
 • FILM: Den halvgamle gubben James Bond virker slående utdatert etter møtet med Lara Croft i «Tomb Raider - Livets vugge». Tidsriktig nok er dette en actionfilm med kvinnelig helt, men Angelina Jolies skjønnhet og eksklusive klesgarderobe er også langt mer severdig enn agent 007s møllspiste smoking.

  Frigjort


  I den første «Tomb Raider»-filmen spilte Lara Crofts fortid som digital datafigur en stor rolle. Der var det mange teknologiske duppeditter, ting som blinket og figurer som eksploderte.

  I oppfølgeren er Angelina Jolies karakter frigjort fra PlayStation, og hun står stødig på egne lange bein.

  Hennes adelige bakgrunn er tydeligere, hun er mer sofistikert og penere i tøyet. Bungeeballetten er betegnende nok byttet ut med sprangridning i de britiske skoger. Det ser nesten ut som en reklamefilm for Ralph Lauren der Lara rir rundt i sidesal og skyter på blink. I «Tomb Raider - Livets vugge» er det altså mindre data og science fiction, men mer James Bond, Indiana Jones - og litt Discovery Channel.

  Vi møter heltinnen på dykketur i Hellas, idet hun finner et mystisk lydkart over gjemmestedet til selveste Pandoras eske. Selvfølgelig kommer det noen slemme asiater og snapper kartet ut av Laras hender, og vips er kampen mellom gode og onde krefter i gang.

  Tar av


  Til slutt ender filmen i Tanzania, og rundt svirrer bavianer, struts og et par gnuer. Her tar handlingen helt av, med snakkende stubber og sosialantropologi i en lett fascinerende blanding.

  Men det er gøy å se på, ikke selvhøytidelig som i «Ringenes herre» og den slags pompøse eventyr.

  Både handling og hovedkarakter passer korrekt inn i vår moderne samtid, likevel er det en retroaktig feel i «Lara Croft: Tomb Raider - Livets vugge» som gjør filmen til et sjarmerende innslag i dagens actionland.

MENNESKELIG: Angelina Jolie tilfører datafiguren Lara Croft en følelsesmessig dimensjon i «Tomb Raider - Livets vugge». Godt gjemt, men den er der hvis du leter.