Rett fra livmoren

Fødes du som kvinne, blir du umiddelbart pakket inn i et rosa helseteppe. Svenske Nina Björk forsøker å vikle nittiåras kvinne ut av både teppet, korsettet og omstendighetskjolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I dag blir det oppfattet som modig å kle seg i trange, feminine klær. Presset på unge jenter øker. Leser du kvinnemagasiner i en uke, er det mulig å bli misfornøyd med absolutt alle kroppsdelene dine, sier Nina Björk.

Hun har nådd et publikum av yngre jenter, som vanligvis ikke tiltrekkes av feministisk litteratur, med boka «Under det rosa teppet». Den 31 år gamle litteraturviteren trekker linjene tilbake til Simone de Beauvoir og Virginia Woolf. Hun holder fram Julia Kristevas tanker om en feminisme der selve begrepene «menn» og «kvinner» oppheves og går over i fiksjonen.

- Det er kanskje rart at jeg som er feminist snakker om at Kvinnen er så uinteressant. Tradisjonelt er jo oppvurderingen av det kvinnelige et feministisk anliggende. Men jeg mener den såkalte livmorfeminismen - der det kvinnelige er en drøm om godhet, og ukebladfeminismen - der kvinnen først realiserer seg selv med klær og sminke, er like begrensende. Mange har reagert på at jeg bruker så mye plass på lavkulturen, kvinnemagasinene, i boka, men det treffer de unge jentene. Niårige jenter bekymrer seg i dag for sitt utseende. Det er et hardere trykk. I dag er det påfallende at de gamle kvinneundertrykkingssymbolene, korsetter og sminke, anvendes i en feministisk diskurs som tegn på makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer