Rett fra tenåringshelvete

La det være klart med en gang: «Bully» er ingen behagelig film.

Hvis du har behov for litt virkelighetsflukt, et lite pustehull i hverdagen, er dette ikke filmen å se. Hvis du derimot ikke har noe imot å bli provosert, skremt og få et innblikk i virkeligheten til (deler av) amerikansk ungdomsmiljø, anbefales Larry Clarks film.

For «Bully» er basert på en virkelig hendelse, en skikkelig sørgelig en, der en ung gutt - en skikkelig bølle som ifølge filmen drev psykologisk terror mot alle rundt seg - ble drept av sine venner. Ikke bare fordi han er så gjennomgående ond, like mye fordi disse ungdommene kjeder seg. Det gjør den ekstra skremmende.

Larry Clark, som også sjokkerte med «Kids» for noen år tilbake, er blitt kalt en gammel gris og beskyldt for å spekulere i sex, vold og drap. Det puritanske USA har protestert høylytt, slik kan umulig den oppvoksende slekt være. Jeg deler ikke deres syn.

I tillegg til å være et velrettet slag midt i fleisen på alle oss som helst vil se en annen vei, er den en påminnelse om hva som kan skje når unge mennesker mister taket på virkeligheten - og når de voksne ikke gidder å ta problemene deres på alvor. Til å realisere dramaet har Clark fått med seg et knippe imponerende talentfulle, unge skuespillere. Bare det er grunn god nok til å se filmen.

Om filmen kommer til å skape debatt her hjemme, utover hvilken aldersgrense den bør få? Tja, USA er langt unna, amerikanske ungdomsmiljøer er mye hardere enn norske og noe slikt kunne aldri, aldri skje her hjemme. Eller?