Rett fra ungdomsskolen og ut på turné med rockehelt

Fredrik Wandrup skriver om Levon Helm (1940-2012).

LEVON HJEMME PÅ LÅVEN: Levon Helm arrangerte gjestestinne konserter hjemme på låven i Woodstock. Her er han i aksjon bak trommene på hjemmebane i 2010. Foto: John DeSanto/AP/NTB/Scanpix
LEVON HJEMME PÅ LÅVEN: Levon Helm arrangerte gjestestinne konserter hjemme på låven i Woodstock. Her er han i aksjon bak trommene på hjemmebane i 2010. Foto: John DeSanto/AP/NTB/ScanpixVis mer

Budskapet kom ikke uventet. Den legendariske musikeren Levon Helm hadde kjempet mot kreften i årevis.

Men batteristen og sangeren fra gruppa The Band ga stadig utgitt nye plater, samtidig som han var skuespiller, blant annet i Tommy Lee Jones' mesterverk «The Three Burials of Melquiades Estrada» og «In the Electric Mist», bygd på en roman av James Lee Burke.

Stadig mer mager og senete. Torsdag fulgte han sine Band-kolleger Richard Manuel og Rick Danko til de siste jaktmarker. Nå er det bare to igjen, den geniale «professoren» i musikk, Garth Hudson, og gitarsjarmøren Robbie Robertson.

Levon Helm vokste opp i en liten landsby kalt Turkey Scratch i Arkansas (hjemstaten også til Johnny Cash). Han ble født i 1940 og møtte etter hvert den fem år eldre Ronnie Hawkins, som hadde rømt hjemmefra som 15-åring for å bli musiker.

Hawkins traff jeg i 1990, da han opptrådte på den sagnomsuste Cruise Café på Aker Brygge. En fantastisk fyr, full av historier. Og teft!

Han fortalte: «The Band-gutta plukket jeg ut på intuisjon. Det største musikalske talentet blant dem, Levon Helm, hadde jeg med meg da jeg dro til Canada første gang. Han var så ung at jeg måtte vente til han var ferdig med ungdomsskolen i Arkansas før vi kunne reise. Robbie Robertson jobbet som roadie. Garth Hudson tok jeg først og fremst med som lærer og rådgiver. Richard Manuel erstattet Stan Celeste, rockens beste pianist noensinne. Rick Danko var slakter da jeg plukket ham opp.»

The Hawks ble til The Band. Gjennom bluesmesteren John Hammond ble de presentert for Bob Dylan, som brukte dem som backingband i årevis fra midt på 60-tallet.

Samtidig utga The Band den ene LP'en etter den andre, søyler i rockens historie. Inntil de tok tidenes avskjed med fansen, festet til film av Martin Scorsese i «The Last Waltz». Levon Helm har tatt sine siste valsetrinn. Men musikken lever. Den varer evig.