Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rett i angrep

Med sin solide erfaring i offentlig fall sier Ritt Bjerregaard at det tar cirka et halvt år å bygge seg opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var noe modig

og voksent over gutten, Carl Fredrik Seim, da han gikk rett fra varetektsfengsel til pressehorden. Han kunne valgt bakdøra og en ventende bil, og latt advokat Staff ta informasjonsjobben. Han løp ikke bort. Han ble stående. I Stavanger vender Jan Birger Medhaug blikket mot prosjektørene framfor å søke ly i skyggen. Slik bidrar begge som eksempler til læreboka for samfunnstopper under mediepress.

Konsulentbyråenes rådgivere vil muligens kalle slikt strategi. Og det er det nok i noen tilfeller, beregnende motangrep støttet av sterke ressurser. Hva som er drivkraften i de aktuelle sakene har jeg ingen forutsetning for å mene noe om, for det kan like gjerne være personlig styrke som driver dem.

Slik har det

vært for danske Ritt Bjerregaard, en av de nordiske politikere som har fått mest rundjuling i mediene. I et stort intervju med Berlingske Tidende mandag forteller hun om nedturene. Hun er ingen hvem som helst: Fire ganger utnevnt som statsråd, leder for socialdemokratenes folketingsgruppe og EU-kommissær. Den første skandalen kom allerede 1978. Etter et altfor dyrt opphold på hotell Ritz i Paris ble hun sparket som undervisningsminister. Hun sier: «...allerede den gang lærte jeg at dersom man kan bli vred i slike situasjoner, så genererer vreden så mye energi at det er mulig å komme videre.» Gjennom den saken ble hun også oppmerksom på egen styrke, noe som var til hjelp i alle de seinere sakene der hun mer eller mindre var fritt vilt. Med sin solide erfaring i offentlig fall sier hun at det tar cirka et halvt år å bygge seg opp igjen.

Det ømme

punktet til en politiker eller samfunnstopp er moralen. Og det var mot hennes moral det ble skutt med skarpt «...men det bet ikke på meg. Det var et ledd i å svekke meg politisk. Og på dette punktet kommer de sterkeste angrepene alltid fra ens egne...», sier hun og understreker at de som søker utsatte poster bør være robuste og nøkterne, for det er maktkamper det hele dreier seg om. Det hører med til en profesjonell politikers hverdag å tåle trykket. Da hun mistet jobben som undervisningsminister i 1978, kom hun ved en anledning til å felle en tåre, og den tåren forbanner hun den dag i dag, for når man først har tatt en sånn jobb, må man kunne se bort fra følelser som tilhører privatlivet.

Få kjenner til

realitetene i Mjellem & Karlsen-saken. Den er fortsatt under etterforskning. Dens mørke bakgrunn er dens alvor og legitimitet som en viktig sak for medienes nærlys: Fire hundre arbeidere sto en dag uten arbeid og en rik kultur ble brått revet.

Også derfor - kanskje mest derfor - var det viktig at Seim våget å svare på spørsmålene på høylys dag.