KOMMENTARER

Rett i fengsel

Å klage gir medlemskap i det norske fellesskapet. Det er en god ting.

NYTT FENGSEL: Et sted som minner om at Norge er et nesten absurd sjenerøst samfunn.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT FENGSEL: Et sted som minner om at Norge er et nesten absurd sjenerøst samfunn. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg var nylig så heldig å få komme i fengsel. Ikke for å sone en av mine mange synder, men for å undervise innsatte på vegne av den kulturelle skolesekken. Det handlet om oversettelse, og de fikk prøve seg i gruppearbeid. Noen av dem var forbløffende dyktige. De tenkte ukonvensjonelt og essensielt. Ingen vage omskrivinger der, nei.

Fengselet jeg var i er av de stedene som minner om at Norge er et nesten absurd sjenerøst samfunn. Det er ganske nytt og utrustet for allslags formål. Skoler og verksteder, gymsal og kulturbygg, adskilte boligkvarterer og mye natur innenfor murene. Rikelig med ansatte, høy kvinneandel, selv om det bare sitter mannfolk der. Kvinnetettheten har beroligende effekt, sa guiden.

De innsatte får tilbud om utdanning fra grunnskole til universitet. Det er datamaskiner og naturfagrom, interne og eksterne lærere. De innsatte har rett til utdanning i likhet med alle andre i landet. Uansett om de har begått handlinger med enorme kostnader for ofre og for samfunnet, brukes det betydelige beløp på å tilby dem nye spor å følge i livet.

Et par av dem jeg underviste har talent for språk, selv om de ikke var «etnisk norske». For alt jeg vet kan de ha vært skyldige i grusomme forbrytelser - utpressing, vold, hallikvirksomhet - men det var ikke mulig å la være å tenke på ubrukt talent som vansmekter. Unge menn med virketrang og utfoldelseslyst som ikke er realisert. Kanskje de aldri har fått sjanse til å gjøre godt arbeid for verdige formål, eller kanskje de bare skuslet sjansene bort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer