KOMMENTARER

Statsrådsbyttene:

Rett kvinne

Statsminister Erna Solberg hadde bare én mulig ny utenriksminister.

HISTORISK: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevnte statsråder på Slottsplassen i dag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
HISTORISK: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevnte statsråder på Slottsplassen i dag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Favoritt var hun også for fire år siden, som leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Men Børge Brende ble valgt til utenriksminister, sannsynligvis først og fremst fordi hans internasjonale kontakter kunne bedre forholdet til Kina. Erna Solberg skrøt på pressekonferansen i dag pinlig mye av hvordan Brende løste den oppgaven. Norges opptreden overfor Kina er ikke akkurat noe å få hornmusikk i brystet av.

Samtidig sa statsministeren at hun er stolt av at det er på hennes vakt Norge endelig får sin første kvinnelige utenriksminister. Det er det grunn til å være stolt av. Ine Marie Eriksen Søreide vil bli tatt godt imot i Utenriksdepartementet, og ganske sikkert bli en mer populær utenriksminister enn forgjengeren.

Resultatene som forsvarsminister er imponerende. Langtidsplanen gir et historisk løft for forsvarssektoren, landmaktutredningen legger opp til en storstilt omlegging av Hæren og Heimevernet, Søreide er populær internt i departementet og høyt respektert både i Forsvaret og Nato. I Høyre har hun vært en stjerne siden ungdomspolitikken på nittitallet, sittet i sentralstyret siden 2000 og på Stortinget fra 2001. Hun var også anerkjent som en dyktig leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Inn i den nye jobben får Søreide nytte av sin inngående kjennskap til sikkerhetspolitikk, til Nato og av sine diplomatiske evner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer