Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Statsrådsbyttene:

Rett kvinne

Statsminister Erna Solberg hadde bare én mulig ny utenriksminister.

HISTORISK: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevnte statsråder på Slottsplassen i dag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
HISTORISK: Statsminister Erna Solberg (H) med de tre nyutnevnte statsråder på Slottsplassen i dag. Marit Berger Røsland (H) blir ny europaminister, Frank Bakke-Jensen (H) blir ny forsvarsminister og Ine Eriksen Søreide blir landets første kvinnelige utenriksminister. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Favoritt var hun også for fire år siden, som leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Men Børge Brende ble valgt til utenriksminister, sannsynligvis først og fremst fordi hans internasjonale kontakter kunne bedre forholdet til Kina. Erna Solberg skrøt på pressekonferansen i dag pinlig mye av hvordan Brende løste den oppgaven. Norges opptreden overfor Kina er ikke akkurat noe å få hornmusikk i brystet av.

Samtidig sa statsministeren at hun er stolt av at det er på hennes vakt Norge endelig får sin første kvinnelige utenriksminister. Det er det grunn til å være stolt av. Ine Marie Eriksen Søreide vil bli tatt godt imot i Utenriksdepartementet, og ganske sikkert bli en mer populær utenriksminister enn forgjengeren.

Resultatene som forsvarsminister er imponerende. Langtidsplanen gir et historisk løft for forsvarssektoren, landmaktutredningen legger opp til en storstilt omlegging av Hæren og Heimevernet, Søreide er populær internt i departementet og høyt respektert både i Forsvaret og Nato. I Høyre har hun vært en stjerne siden ungdomspolitikken på nittitallet, sittet i sentralstyret siden 2000 og på Stortinget fra 2001. Hun var også anerkjent som en dyktig leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Inn i den nye jobben får Søreide nytte av sin inngående kjennskap til sikkerhetspolitikk, til Nato og av sine diplomatiske evner.

Men Brende hadde også en bredere internasjonal erfaring og tilnærming. Søreides eneste usikkerhetsmoment er at hennes fokus har vært på Europa og USA mer enn Asia og Afrika. Det blir derfor spennende hvordan hun vil prege bistandspolitikken og utvikle forholdet til FN. Hun er uansett opplagt det beste valget nå.

Linjene i forsvarspolitikken er nå lagt for 20 år framover. Etter at landmaktproposisjonen blir vedtatt før jul, er det nesten bare detaljer og administrasjon igjen for den nye forsvarsministeren Frank Bakke Jensen.

Finnmarkingen får ansvaret for den planlagte opprustningen av landmakten i hjemfylket. Juristen har selv tjenestegjort ved Garnisonen i Sør-Varanger, han har erfaring fra utenlandstjeneste ved UNIFIL i Libanon og sjefskurs fra Forsvarets Høgskole. Dessuten har han en litt breial form som kan fungere både oppildnende og avvæpnende i de debattene som står igjen rundt landmakt og helikoptre. At Øystein Bøe fortsetter som statssekretær i Forsvarsdepartementet sikrer dessuten kontinuitet i arbeidet med planene som Søreide har lagt.

Helt ny statsråd er Marit Berger Røsland. Den nye EØS- og Europaministeren er ikke særlig profilert fra før, men er svært populær innad i regjeringsapparatet og etter sigende en av statsminister Erna Solbergs favoritter. Røsland har på få år fått erfaring som statssekretær både ved Statsministerens kontor, i Justisdepartementet og i Utenriksdepartementet. Juristen har løst oppgavene godt, så godt at hun av en jeg snakket med i justisdepartementet i dag ble karakterisert «den beste statssekretæren jeg har jobbet med». Røsland har hatt ulike verv i Høyre siden 1990-tallet og var nestleder i Unge Høyre under Ine Marie Eriksen Søreide. Fra 2003 til 2005 var hun politisk rådgiver i Utenriksdepartementet under Jan Petersen. På pressekonferansen i dag fortalte Erna Solberg hva han sa til henne da han utnevnte en annen statssekretær:

«Då sa han til meg. Det er eigentleg Marit som fortener å bli statssekretær. Det er ho som eigentleg gjer den beste jobben i heile utanriksdepartementet.»

Den gang var hun for ung, men hun kom altså tilbake. Og til tross for Venstre og KrFs ønske om en bistandsminister framfor europaminister: Mye tyder på at Solberg vil at Berger Røsland skal fortsette også etter den større regjeringsrokaden ventet rundt jul. Hun skal bli spennende å følge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!