Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: 5G og sikkerhet

Rett og galt om Huawei

Grundige juridiske vurderinger av kinesisk og norsk lov konkluderte nylig med at norske Huawei ikke er forpliktet til å bistå kinesiske myndigheter med informasjon eller å gi adgang til produkter.

INTERNASJONAL: Ja, Huawei ble grunnlagt i Kina, og har fortsatt sitt hovedkontor der. Men vi er like fullt et internasjonalt og multikulturelt selskap med tilhørighet i alle verdensdeler, skriver Huaweis kommunikasjonssjef i Norge. Foto: Chinatopix / AP / NTB Scanpix
INTERNASJONAL: Ja, Huawei ble grunnlagt i Kina, og har fortsatt sitt hovedkontor der. Men vi er like fullt et internasjonalt og multikulturelt selskap med tilhørighet i alle verdensdeler, skriver Huaweis kommunikasjonssjef i Norge. Foto: Chinatopix / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladets leder omtaler 11. oktober Huawei og den norske 5G-utbyggingen. Som avisa skriver er det riktig at vi denne gang ble valgt bort av Telia som leverandør til det nye nettet.

Vi hadde selvfølgelig ønsket det annerledes, og mener vi med 60 kommersielle 5G-kontrakter verden over, og ikke minst ti års leveranser på 4G i Norge, har bevist vår posisjon. Men vi respekterer avgjørelsen, og ser fram til at det vil komme nye muligheter med Telia i åra framover. Uansett vil våre ansatte fra over 20 nasjonaliteter på Fornebu jobbe hardt for å ivareta våre øvrige engasjementer med norske partnere og kunder.

Vi er opptatt av rettferdig behandling og at enkeltaktører ikke skal risikere å bli utestengt på bakgrunn av opprinnelsesland. Ja, Huawei ble grunnlagt i Kina og har fortsatt sitt hovedkontor der. Men vi er likefullt et internasjonalt og multikulturelt selskap med tilhørighet i alle verdensdeler. Dagbladet utelater dette perspektivet. For oss er det viktig at nyansene kommer fram.

HUAWEI: Fremtiden for Huaweis mobiler er uviss. Søndag kveld ble det kjent at Google hadde fratatt kineserne Android-lisensen etter å ha blitt svartelistet av amerikanske myndigheter. Video/klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

DBs leder inkluderer to faktafeil: Det er ikke riktig at «Telenor har valgt andre selskaper enn Huawei når de har utviklet sine nye testsentre for 5G-nettverk». Tvert imot er Huawei leverandør til Telenors første 5G-pilotanlegg i Kongsberg, et prosjekt vi er svært stolte over.

Dernest følger en henvisning til den kinesiske sikkerhetsloven, som avisa hevder forplikter alle innbyggere og selskaper til å samarbeide med nasjonale etterretningsmyndigheter. Heller ikke dette er riktig. Grundige juridiske vurderinger av kinesisk og norsk lov konkluderte nylig med at norske Huawei ikke er forpliktet til å bistå kinesiske myndigheter med informasjon eller å gi adgang til produkter.

I denne forbindelse uttalte Wikborg Reins ansvarlige advokat Geir Sviggum følgende: – Det er vår oppfatning at det ikke eksisterer norske eller kinesiske hjemler som pålegger norske Huawei å samarbeide med kinesiske myndigheter på områder som antiterrorisme, cybersikkerhet og etterretning. Selskapet er heller ikke forpliktet til å gi kinesiske myndigheter informasjon eller tilgang til produkter utplassert i Norge, eller å deaktivere slike. Det kinesiske morselskapet er heller ikke underlagt rettslige forpliktelser til å bistå med slik aktivitet.

Wikborg Rein påpekte at Kina, i likhet med de fleste andre land, gir nasjonale myndigheter mulighet til å kreve at dets innbyggere og selskaper yter visse former for bistand innenfor områder som antiterrorisme, cybersikkerhet og etterretning. Konklusjonen var imidlertid at dette på ingen måte er unikt for Kina, og at de relevante lovbestemmelsene uansett ikke hjemler den type aktivitet som beskyldninger kommunisert i media skulle tilsi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media