Filmanmeldelse: «The Banshees of Inisherin»

Rett og slett fabelaktig

Historien om uvennskap og ensomhet på en forblåst irsk øy blir til filmatisk storhet i «The Banshees of Inisherin».

SLADDER: Fra regissøren bak «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» kommer nå en fabelaktig film som er som å bli servert en sladrete, nokså overdreven historie på puben. Foto: 20th Century Studios
SLADDER: Fra regissøren bak «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» kommer nå en fabelaktig film som er som å bli servert en sladrete, nokså overdreven historie på puben. Foto: 20th Century Studios Vis mer
Publisert

FILM: Å møte en banshee er ikke forbundet med gode nyheter i irsk folketro. Sagnfiguren – en skrikende eller syngende kvinne – er et varsel om død i nær familie eller vennekrets. Og det skal bli både dypt tragisk og ganske morsomt i «The Banshees of Inisherin», en mørk tragikomedie om vennskap, satt til 1923 på den fiktive øya Inisherin utenfor Irlands vestkyst.

«The Banshees of Inisherin»

Drama

Regi: : Martin McDonagh
Skuespillere: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan
Premieredato: 27. januar 2023
Aldersgrense: 15 år

«Publikum må selv avgjøre hvor grensene går mellom komedie, tragedie, fabel, realisme og vandrehistorie»
Se alle anmeldelser

Colm (Brendan Gleeson) har tatt en avgjørelse som er gåtefull for både bestekameraten Padraic (Colin Farrell) og oss i publikum: Vennskapet er avsluttet. Han liker ganske enkelt ikke Padraic lenger, har han erkjent – nokså over natta.

Sammen med søsteren Siobhan og den kjærlighetssyke landsbysæringen Dominic, forsøker Padraic å komme inn i Colm-varmen igjen, men jo hardere innsats, jo dystrere og mer absurde blir konsekvensene.

Lite skal gjengis her, handlingen er så rar og uforutsigbar at den virker sann; like kompleks og irrasjonell som tilværelsen i seg selv.

Sladder på puben

Å se «The Banshees of Inisherin» er som å bli servert en sladrete, nokså overdreven historie på puben: Sensasjonsjagende og spekulerende, hårfint innenfor virkelighetens begrensninger. Vi skal innom avkuttete fingre, en voldelig politimann, ildspåsettelse, musikervyer, selvmord, bygdesladder og et esel ved navn Jenny. Og naturligvis: Varsler om brå død. I bakgrunnen raser den siste fasen av den irske borgerkrigen en konflikt øyboerne prøver å holde seg utenfor.

Er filmen en allegori over denne nasjonale splittelsen i særdeleshet? Eller et bilde på noe så 2023-alminnelig som polarisering – at brennbare samfunnsspørsmål kan oppløse vennskap?

Det er i så fall sant at det universelle finnes i det lokale – øyboernes væremåter, skikker og omgangsformer framstår som egenartede og autentiske.

For å si det med en klisjé: Fotograf Ben Davis’ ( «Guardians of the Galaxy», «Eternals») gjengivelser av det åpne, overskyete irske kystlandskapet gjør det til filmens kanskje viktigste «karakter» – godt hjulpet av Carter Burwells musikk: Nysgjerrig, faretruende, gammeldags og overraskende lite «irsk».

Fans av den grønne øya har heldigvis nok av argumenter for å løse billett: Filmen er mettet med tjukke ullgensere, whisky med e, mørkt øl, pubmusikere, sauer, steingjerder og – som antydet – særirske væremåter.

Stålkontroll

I «The Banshees of Inisherin» merkes virkningen av et innkjørt samspill mellom fotograf Davis, hovedrolleinnehaverne og regissør Martin McDonagh, femten år etter den både eksplosive og lavmælte julethrilleren «Undercover i Brügge» (2008).

Kvartettens nye samarbeid er fullt av selvtillit, med stålkontroll over virkemidlene og med den beste rolletolkningen i Colin Farrells karriere. Men det ikke slik at filmskaperne tvinger følelsene til seeren. Publikum må selv avgjøre hvor grensene går mellom komedie, tragedie, fabel, realisme og vandrehistorie. Slik minner filmen oss på hvor bisarr og usannsynlig, tragisk og vakker vår egen virkelighet kan være.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer