Rett opp og ned

«Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» forteller mer enn den viser.

Rett opp og ned
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Arkitekt Arne Gunnar Larsen, MNAL, beskriver seg selv for publikum: «Jeg var halvskallet og middelaldrende». Skuespiller Espen Klouman Høiner er vitterligen ingen av delene. Men uttalelsen er symptomatisk. Teater Ibsens og regissør Anders T. Andersens oppsetning av Dag Solstads «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» har usvikelig tillit til ordets makt. Dette er «tell, don't show»-teater.

Humreverdig Nå gjør ikke Klouman Høiner noe galt. Han har en fin, idealistisk cluelessness som gjør ham troverdig som OBOS-pampen, som er intenst avstandsforelsket i Folket og som etter skilsmissen forlater sitt borgerlige miljø og flytter inn i en leilighet på Romsås han selv en gang tegnet.

Skuespillerne står og sitter foran to skjermer som viser dels blokkene på Romsås, dels filmede scener fra romanen. I tillegg til hovedpersonenes replikker legger de på tankene og beskrivelsene som omgir dem. Det er snakk om velskrevne og vittige tekststykker, timingen er jevnt over god og resultatet er ofte humreverdig. Det er lett å forstå ønsket om å bevare romanens ironisk-vemodige fortellerstemme. Likevel er dette et problematisk grep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer