Rett til å være ung og dum?

«De var unge musikere som ikke evnet å se avtalens konsekvenser.» Slik lød et av hovedargumentene til Motorpsychos advokat Erik Nadheim da rettssaken mellom trønderbandet og plateselskapet Voices of Wonder (VOW) ble avsluttet i går. Saken dreier seg om retten til å eie egne åndsverk, og retten til å være ung og naiv. Motorpsycho skrev i løpet av 1991, 1992 og 1993 under på tre avtaler som ga VOW eneretten til å utgi tre Motorpsycho-plater «uten tidsbegrensning». Altså til evig tid. Samtidig insisterte det den gang ferske bandet på å få med i kontrakten at de selv skulle eie mastertapene til platene.

  • Mastertapen - originalen av den ferdige studioinnspillingen - har fått en hellig status i musikkbransjen. Prince tok i bruk ekstreme virkemidler i sin krig mot plateselskapet for å få eiendomsretten til mastertapene sine. Han brøt kontrakten med plateselskapet ved å «avlive» Prince og gjennoppstå som et symbol. Samtidig markerte han sin forakt ved å skrive «SLAVE» midt i ansiktet. Men hva er vitsen med å eie mastertapene når du har fraskrevet deg retten til å bestemme bruken av dem? Dette var fella Motorpsycho gikk i.
  • Saken i Oslo byrett dreier seg også om den begredelige lurvetheten og inkompetansen som preger norsk rockeindustris historie. Det ligger en aura av sleiphet og kløneri over noen av de business-historiene vi hørte i løpet av de fire dagene saken pågikk. Styreleder i VOW, Dag Krogsvold, innrømmet nærmest at kontraktene med Motorpsycho var så slurvete skrevet at man ikke kunne ta dem helt på deres ordlyd. Dette ga bandets sak kraftige poeng.
  • Men har egentlig Motorpsycho noen sak? Kontraktene er underskrevet, åkkesom. I 1992 gikk de resterende medlemmene av Sex Pistols til sak mot sin tidligere manager Malcolm McLaren. De hadde i sin naive ungdom skrevet under på en kontrakt som lot absolutt alle inntektene fra bandet gå inn i McLarens selskap. I den samme kontrakten fraskrev de seg alle rettigheter til sine egne musikkverk. Sex Pistols vant saken på alle punkter, og McLaren måtte punge ut over ti millioner kroner. Et av hovedargumentene var at Pistols hadde vært for unge og naive til å kunne forutsi konsekvensene av kontrakten.
  • Dom i Motorpsycho-saken faller i midten av august.

alexander.henriksen@dagbladet.no