DEBATT

Rett til å vite hva du drikker

Alle andre ting vi får i oss er merket med innhold. Men ikke alkoholholdige drikkevarer.

INNHOLD:  Vin kan inneholde 50 ulike tilsetningsstoffer, men er ikke merket med hva de inneholder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INNHOLD: Vin kan inneholde 50 ulike tilsetningsstoffer, men er ikke merket med hva de inneholder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Alt vi får i oss av mat og drikke er merket med innhold. Med ett unntak. Alkohol er ikke merket.

Nordmenn er helsebevisste. Vi leter etter varen med nøkkelhull, ser på grovhetsgrad på brødet og kjøper kjøttdeigen uten salt i. Den type valg kan vi gjøre fordi vi får god informasjon.

På alle varer vi kjøper er det oppgitt innhold. Slik kan vi se hva som er oppi og vurdere om det er sunt eller ikke. For folk med allergi eller diabetes kan det være avgjørende å kjenne innholdet på grunn av helsekonsekvenser.

Likevel har vi et stort hull i dagens regelverk, nemlig merking av alkohol. Både i Norge og i EU er det laget et unntak for drikkevarer med alkohol.

Det er et unntak som ikke bør få vare særlig mye lenger. Det bør være en åpenbar rettighet for forbrukerne å få tilgang på relevant informasjon også om varer med alkohol i.

EU tillater bruk av 50 ulike tilsettingsstoffer i vin, fra fargestoffer til smakstilsettinger. På samme måte som det oppgis næringsinnhold, inkludert e-stoffer, og kaloriinnhold i brus og sjokolade, bør det også være informasjon som er tilgjengelig for vin og øl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer