Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rett til barnehageplass

BARNEHAGELØFTET: Regjeringen lover rett til barnehageplass fra 2009. Er norske småbarnsforeldre klar over at denne retten først skal inntreffe når barnet er 1 år og 11 måneder?

Det er dette regjeringen foreslår i sitt høringsnotat om endringer i barnehageloven.

Etter 2009 en gang, skal retten til barnehageplass inntreffe når barnet er 1 år og 5 måneder. Det kan umulig være dette blivende foreldre så for deg da de stemte på full barnehagedekning og rett til barnehageplass. Behovet for trygg omsorg for barna inntrer den dagen foreldrene går tilbake til arbeid etter fødselspermisjonen. I tillegg til at dette forslaget vil kunne skape store problemer for mange, vil mange også føle seg lurt. De har faktisk trodd at retten skal inntreffe på det tidspunktet de aller mest trenger det.

Utover at dette kan bli et problem for den enkelte familie, kan dette også bli et samfunnsproblem. Norge trenger arbeidskraft som aldri før. Småbarnsforeldre, spesielt kvinner, har en tendens til å prioritere å være hjemme med barnet hvis det ikke finnes andre gode omsorgsløsninger. Og den muligheten bør de ha - når de selv ønsker det. Men uten nok barnehageplasser vil mange småbarnsforeldre holde seg utenfor arbeidslivet mot sin egen vilje. Det er et faktum at det er et stort behov for også småbarnsforeldre i arbeidslivet, og vi står dessuten i fare for å opprettholde en skjev kjønnsbalanse. Det er derfor med stor undring jeg registrerer at statssekretær Lisbet Rugtvedt kritiserer Oslo kommune for å være for defensive i barnehagepolitikken.

Min oppfordring til regjeringen er: fei for egen dør – sørg for at rett til barnehageplass inntrer når fødselspermisjonen avsluttes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media